[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (104) A6700

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
可能係陰天,個天有啲太灰
有冇計搞藍少少
因為影果日本身陰天,但日落果陣咁岩曬到座塔,所以我想強調果下陽光製造到既光暗,執走咗啲藍色,留返啲青灰做對比
幾好
反而個天搞藍左未必有而家咁好feel
試過喺高危地方佢會拎塊抹片掃曬全部電子用品check爆炸物
但香港日本呢啲都係直接隊入x光
幾好呀
有冇話77mm同58mm有乜啲咩分別,見77mm係第二代咁
我應該揀raynox果塊裝拆放便
好似係睇本身支鏡個filter ring再揀大細
只係奇怪點解會叫77mm做第二代
Fyi raynox果塊美馬買$72USD
a7v 有冇機會今年出?
a7iii玩咗陣想升級
想問吓而家Lightroom係咪仲未讀到A7R5嘅Raw 檔?
睇返a73 a74 都隔3年半
A75最快都應該要24年尾/25年頭
同應該會出左cii先
咁我忍住手先,A7III配14mm/F1.4驚用唔盡支鏡
等等黨諗住買a75我就唔建議等
衰過等iphone下代先買
Iphone都話一年一代有得估,相機同遊戲機跟本冇得估
唔太明,驚邊方面會用唔盡
得24M像用GM鏡會唔會好徙?
從來唔會徙,2400萬像其實係唔多唔少亦都夠你crop,支鏡成像夠cover有突既話,你每張相都好易keep到一樣sharpness

反而用高像素機既話,你setting/focus唔夠準確,你一聞相就好易睇得出

簡單d講唔好太過care像素同聞相
岩岩買左枝FE 50mm F1.4 GM, 當我搖一搖鏡頭個陣,發覺鏡頭入面會有少少郁一郁, 想問係咪正常?
正常 浮動鏡組黎的
啱呀 等到sony執笠就唔使驚買到過時既相機
覺得係拍reels 多過vlog
都係想多個途徑呃like 哂命 去完旅行發現剪片咁煩就冇左件事 之後部機就封塵
Tamron 35-150同28-200 for新手旅遊同人像,大家會點揀?(忽略價錢因素)
唔好驚用唔盡,當你用A7R5就會見到GM鏡都有好多缺點
到時又話GM鏡都餵唔飽高像素
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞