[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (104) A6700

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
解決方法
新手應該揀50 mm 1.4 gm 定 24-70mm gm2?
依2支鏡畫質會唔會差太遠?
主要旅行用 影夜景 影人像 食物
第一支就zoom會好d
多d題材比自己。
畫質遠唔遠答你唔到,但一定1.4會散景會淺d同夜晚好用d。
Zv-e1 配 apsc 10-20g
Dynamic active crop啱啱好
見youtube 好多人配apsc鏡
希望A7C ii都會有
認真答你
真係要叫佢自己試, 我條女又係想拍片, 同佢去sony試完
本身我都係suggest買zv-e10, 有得換鏡好似點都好啲
但如果佢拍片有機會拍vlog, 你就真係要叫佢自己試
我條女試完覺得重量係一個問題, zv1-m2係真係輕
同埋zv-e10拍片crop得有啲多, 我條女試完話唔鍾意
有既你有得換鏡, 但我記得個陣已經用緊12定唔知幾多佢都話crop得多, 咁其實最後選擇都好有限
所以最後都係買左zv1-m2俾佢

所以如果你真係想佢買完係會用, 真係建議你叫佢自己試下
拍vlog部機太重根本拎都唔會想拎出去
乜spec都假
八掛下大家拍d vlog係自己留念放ig,定真係放youtube做半職youtuber。
發覺真係好多人拍vlog,特別d女友。
大光圈定焦畫質一定好過變焦,變焦就用落比較彈性
兩支gm畫質都唔差得去邊重量好似都唔差太多,睇巴打想追求極致畫質定係有多啲焦段比自己用

利申 第一支入左50 1.2
都差差唔多200g
Ohh 記錯左 501.4比501.2輕啲
我買完枝18-135+70-350G+z24去旅行之後都諗緊好似用龍仔18-300+z24仲好
有時都覺得去個旅行為左放鬆, 寧願簡單一機一鏡就算,好好咁enjoy個trip好過
呢個建議好似唔錯,e1個dynamic防手震好似真係幾正
仲有成幾個月先出 等咗成年幾
18300真係幾掂
畫質又唔差又輕
apsc有18300
fe有28200
好似係ig見過
18300 係幾方便 .. 唔洗左換右換 拎上手就影得

舊年係度問呢支買唔買得過 都無咩人理我

用左半年 如果可以做到再輕D 就更完美
依度個個都係有錢人玩ff 玩gm
Sony APS-C 用家
等緊a6700
會唔會用一年又唔準
影完懶得剪
準備入手A6400
唔知佢係有ibis定冇呢
呢樣幾影響定價。
smdv20??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞