[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (104) A6700

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
body 最起碼都A7iii/A7C啦,再舊d 版本FF機體驗極差...
5K BUDGET 真係買APSC 都窄
A6000+S1850 全2手都可能緊緊夠
CPL撞爆左 求推介 77mm CPL筆直1000左右
日常使用做掛機鏡嚟講
Sony FE 50mm F1.4 GM
Zeiss Sonnar T* FE 55mm F1.8 ZA
Zeiss Batis 2/40 CF
呢3支大家會推薦邊支?
利申:新手,剛入坑2個月,主要影風景食物,用緊a74配FE 24-105mm F4 G OSS
我會投ZA55mm,細細支又平d,但無記錯全開光圈會有紫邊
假如價錢唔係你concern
GM 就唔會死錯人
點解係揀s?s系列係低感光機,有特殊需要先會用
之後a7c都叫貴,其實唔出部nikon仲好
建議搵a7c二手
諗左幾個月
最後買入左2470gm 2
等去旅行用
玩嘅話,帶支40G就夠。
如果你影食物係講緊餐廳食緊飯影下檯面d野食
咁就要留意55 f1.8最近對焦距離係0.5m,好多時都要挨後黎影

batis 40 f2 close focus可以去到24cm但最大光圈會強制為2.8,個人覺得除非好愛zeiss色水,否則$8k真係補多少少上埋gm
影食物應該batis 40mm啱啲
A7最最最最少要買二代,A71無論focus同operation都超慢,而且冇防震

A72 + 2870kit $5k鬆d可能得,不過唔係成日用/旅行先用,將$5k加埋買部影相好d既電話重好
A72粒cmos同z5一樣其實買z5會唔會仲好
佢$5k係要連kit
nikon支2470 f4二手都要$3k
搞唔掂
買部舊款rx100 可能仲好啲
A6700幾時出等左好耐
好似兩日後
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞