[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (104) A6700

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
溜冰同平衡車50400 推高iso 夠用?本身用28200 覺得細光圈有時唔夠
記得你上個post先話70200個焦段窄洗,忽然又咁有興致入返支
你光圈係咪太大?
試下用Adobe/DxOPhotolab AI denoise,通常幫到1-2 stop
不過我影阿仔踢波5歲幾,我日光日白影多,所以無乜問題。主因180有時唔夠遠做唔到遠焦個效果。

室內未試過,不過呢幾日阿仔畢業禮無左枝70180 2.8, 我都怕出事。

不過高ISO 可以考慮用Ai Denoise ,都幫到件事!

BTW 我都係不專業影自己小朋友既爸爸吹下水
失蹤耐到以為你轉會咁濟
r系列機影夜景係咪好唔掂?見到r5有AI對焦有啲心動 主影相 極少 幾乎唔拍片
[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (104) A6700
https://lih.kg/AiojAkX
#271 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

呢位ching條片可能幫到你
本身得支f4
都係屎忽痕儲下
錢多身痕支持買野
始終大家唔係企係你側邊教你影,好難講到100%包你影到

數碼機最方便就係你即時睇到成果,影咗一張見唔OK,咪即刻再改下個setting、對下其他位囉

唔洗太執著一定要跟死一套光圈快門焦距設定去影相
認真問架
之前聽人講A7iv都比人話食唔哂gm2
不過大部人用後都好評
我諗a7iii唔會話真係好哂
想買SEL85F18 見Prie.com $3350 會唔會中伏?
雖然第一頁話唔驚 但係第一次買始終有啲膽心
等我又研究下先,你戶外好好多,溜冰室內又差啲。我都係生左小朋友先拎番起部相機
想入手ff 機
預算都ok 下
A74 a7r4 a7r5邊個好啲
主要影動態 動物 人像 同暗環境下拍攝
有時候要拍片

感謝大佬們指教
A74

a74再買靚d既鏡
其實我係玩水攝最近想轉ff 機用
之前買左個廣角佢要撘個有60mm 微距鏡再接防水殼外面先用得

所以想撘單問埋有無推薦微距鏡
唔想太長同太重 有無啱既鏡推薦
感謝大佬們
我就算有2470gm2 同70200gm2,
我都有留返枝28200, 去旅行或者行山想輕便,唔想換鏡煩,有時28200 仲好用
F11以上 唔記得實數要翻屋企先睇到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞