[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (104) A6700

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
二手sigma /tamron先可能得
如果唔係就a7iv降grade買3/c
Price.com好準,可以參考下。
85.8 35-150
你硬光打埋去,重要想用A7R5
條女皮膚差少少d瑕疵都打出哂黎
返去一定要跪玻璃
去旅行唔知點簡好
帶哂好似好多, 去個D地方換鏡有D煩
想抽2支出黎跟身,主要影風景野食
---A6500---
11mm F1.8
E 24mm F1.8 ZA
56mm F1.4
18-135 F3.5-5.6

如果將11mm + 24mm 換新個支10-20 會唔會好D
陰影位補下光係日光日白補燈? 咁led燈仔一定唔夠用
even夜晚IWATA 呢類led燈仔一米打後已經頂唔住

pocket size led 除左x100重可以睇m40

自拍棍我都有用,重有八瓜魚腳同磁石夾
周圍搵d欄杆同柱黎擺/夾燈
女朋友突然想話開始拍片玩下,如果係for旅行用,生活記錄影下貓貓既話應該揀邊部好zv-1m2/zv-e10/zv-e1?
我覺得入門應該都係買zv-1傻瓜機好似易用啲,但我自己有a7r5,有35gm,2470gm2,70200gm2,如果買部e1又好似可以用到我啲電同鏡,我又可以玩下而且又有藉口買鏡
不過e1係咪應該入番支20G/1635pz/T2040用黎拍比較好?各位巴打點睇
sor9,手殘quote左人地個reply
全新A74 $15尾,Sigma 2870水貨$4k幾

如果新手我會建議買A74 > A73
原因係A73個moon垃圾,直出色水一般,新手睇住A73個moon再load相入電腦/電話一定好頭痕

當然可以影raw再執但對新手一開始就想以結果為目標就可能會失望

A74個moon正常返好多,有creative look直接用FL IN呢d preset直出效果已經好唔錯
俾女用既你首要係的佢去拎下邊部佢唔覺得重

睇你器材我就會揀zv-e10/zv-e1,可以share鏡用
但再望真d係呢d 2.8gm 你女友一定會覺得重
用過支sigma 2870都覺得size重量都正
是,三支都好重,同埋都唔夠wide,買e1/e10就點都要補番一支鏡
其實你呢個問題真係冇答案
12mm - 800mm 都可以影人
唔同光圈焦距都有唔同特性同限制,個問題係你想要咩效果

舉例講,你想影多啲環境,例如食飯影到枱面嘅食物,可能你要28mm 或以下 ,但會產生拉扯
如果你想影糖水相 你要考慮嘅係光圈,35/50 定焦會多啲大光圈選擇
如果你想影壓縮感,你要70-200 ,但狹窄環境好難用

所以你淨係講影人,係唔會搵到你想要嘅答案

個人認為揀鏡嚟講基本要考慮 假設你冇budget 限制我覺得次序係:
1. 大細重量
- 你唔拎出街 或者覺得係負擔,幾靚嘅機鏡都係浪費

2.光圈
- 大光圈(eg f2.8)可以用易做到淺景深效果,同入光量多,可以keep 住iso 低啲
- 細光圈(eg F4)多數平啲細啲輕啲,同旅行唔會追求blur 哂個背景,當然你可以買2.8 嘅鏡收光圈,但支鏡重左冇得搞,但同時間你用長焦距壓縮都會做到淺景深

3. 光學質素
- 坦白講,唔會差太遠。你唔兩張拍埋AB test ,真係未必分到。

——————
但整體嚟講,第一支鏡,冇咩概念嘅話,建議考慮變焦鏡,例如
天涯鏡類:Tamron 28-200,
標準變焦:Tamron 28-75, Sony 20-70, Sony 24-70 gm
到你影多左,就會知自己想要咩

唔同人睇法都唔同,攝影習慣唔同,我講嘅可能其他人都唔認同。問人之餘記得自己做多啲research
啱啱開始就zve10+1020g,+多支35.8oss都係萬頭
iPhone is the best !
女仔應該輕身d用zve10好,但你d鏡真係fit哂zve1。
不過其實要自拍無論apsc定ff,好似都要入支1020g,或者ff跟1635pz。
所以真係睇你想輕d,定最後堆鏡係share用。
輕zve10,鏡完全share就zve1。
買枝龍仔18300再帶枝24
iPhone
有多少少錢就ZV1-1II
長遠就ZV-E1,但你預起碼$20k,拍vlog 20G夠用,PZ唔識拍嘅話,佢Zoom個效果好似90年代DV機。
ai磨皮

所以咁多柒頭鍾意菲林鳩影
樓下講zve10+1020g我覺得good,支鏡插落R5都有用
有時唔想咁重又有多部apsc用
而家都多人玩direct flash玩retro
不過一般港女都係日系又soft又low contrast咁,direct flash打出黎個shadow咁硬,你ai磨完皮都係要跪玻璃
多謝咁多位巴打建議,都係捉佢去試清楚頂唔頂得住e1咁重先講
Sony A6700 諜照流出,按鈕佈局似 A7 系列
https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=35599

黎真lu,有前轉輪
用緊x100 日光補吓少少陰影位幾方便,唔洗拎反光板
取代閃光燈就一定冇可能
黃昏打後可以當半個閃光燈用都得,又即時睇到效果
如果加埋會成日拍片就仲方便
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞