[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (104) A6700

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
a7c
舊menu無咁人性化
24mp
對焦唔錯
輕身
平d $10000 新一手行貨

a74
新menu 有creative looks同有d新功能
操控好d 多d轉盤 有快速photo/video switch掣
對焦再上一級 但其實a7c都好好
拍片有10bit同 4k 60p crop
貴d $15700新一手行貨

會拍片就先考慮a74 純影相兩部機都好
鐘意文青銀色look/輕便行先就a7c

唔急用就等多兩三個月比較埋a7cii
到時兩部舊機應該都會有減價
反正你手頭上有機
你可以咁做,但你細口徑既鏡上唔到lens hood

1/4長插就唔建議,我呢排用kenko果個black mist protector (1/8效果)黎試,影人就冇問題但想sharp d就一定要除,同埋個對比度都低左唔少,好睇自己既執色style
我覺得A7C最大問題係個反人類EVF....絕對係我用過最差的Viewfinder,佢仲要X100V轉過來,應該會媽媽聲
想問下海大 係咪唔好買?
上個月我呢2枝選擇下,買左50-400
50-100 真係都幾好用。

質素我覺得絕對唔差,當然無同原廠比較過。
呢個價錢無敵

唯一係保養真係差d ,上個月送左枝70180去整,仲未拎得翻。
而家用緊a6500
應該升a6700定a7cii好?
升FF又要買過啲鏡但FF 質素好啲
兩部機Spec同價錢都未出 點討論
應該咁問A6500 有咩地方唔滿意先?
想提升畫質就梗係上FF
技術無改進都好起碼器材升級左先
就算係a6700比起a6500 其實都已經係隔左7年
全方位應該都會升級好多
不過我覺得呢刻confirmed spec都無 就咁講都係流於討論ff vs apsc邊個好
新手想問body同鏡(a7iv + 14mm 1.8)係Sony 官網買定去price.com頭嗰幾間其中一間買好?兩者個價都差得有啲多…

自問做哂功課,應該都唔會耳仔軟,但最驚係唔識check俾人賣二手/瑕疵貨都唔知。

感謝!
同埋"想買" & "需要買" 問題
我買左中間隻粗度
唔知係唔係叫lite
重量同你差不多
買個H&Y revo ring , 可以揀用慣既鏡頭口徑

E.g. 52-72mm

前面再買個adaptor,就可買個77mm既1/8 black mist

咁你52-77既鏡都用到個black mist
操作/直出同要大像素>a7iv
輕便>a7c

A7c個spec其實係a7iii黎,即是買緊上一代
所以可以睇下cii出黎會咩料再比較下
隨時係一部輕便版a7iv都未頂
其實會等A7c2 既真係會比到17000 去買?

a7c2 一定唔會平過a74 喎
可能順手等1代減價掛。
多謝!
2470gm2 係82mm
我上google 搵佢有隻係67-82mm 係用磁石吸
你係咪講緊呢隻?
唔考慮100-400嘅原因係咪就係因為多左50-100呢段
想正正常常就slide lite

slide lite係正常size

leash係幼身,set相機再重d既話可能會痛,用細機會個look夾d
Yes
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞