[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (104) A6700

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
我平時做野都會用到,最經濟同穩陣都係買轉接環用返canon果支100marco
試過用emount鏡但係個對焦永遠都回唔準,無得做shift focus
有時影細件product,個focus爭少少就係爭少少

利申拍片撚
之前情sir有條片都係用rx100加gimbal,見佢喺銅鑼灣拍真係好方便
用返canon果支算啦,Sony支90我其實大多數情況下都係手動影,好處咪係唔使帶多個轉接環,又或者直接用微距轉接環
Sony支90影相係無問題
只係拍片手動focus唔會準
建議買埋2470gm2 發揮6100萬像實力 呢到巴打大推
r5 跌左咁多點解唔諗r5
關你撚事咩你條傻閪你夠豬腦配個人樣
又有生面口特登入黎屌
本身仲諗緊係咪揀Sony 90/ sigma 105
都冇諗過落轉接環添
謝指教
疊埋心水將支T28200拆做T2875 + T70180,但黎緊8月去旅行又想輕便啲,去大自然地方tele 大光圈用唔著。心大心細好唔好去完個旅行先轉拎少支去旅行
笑到我 好撚啜核
定係支T28200留喺到得閒拎出嚟玩
二手我估都唔係賣到好貴?
我諗都係三四千蚊,其實都可以。我除左T zoom 之外就係原廠定焦,去旅行又帶住啲細預左無心力係咁換鏡所以唔帶定焦
搞乜想咁拆先
平時會影小朋友運動,28200 長焦果面細光圈唔夠用,又無錢上支勁啲既70180 性價比高
想買Sony APS-C入門 主要影人同旅行風景相
想問吓a6400同a6300分別大唔大?定更甚或a6000都夠用?
放70180
我都想問 但係sony機好似好耐冇update 過
冇記錯嘅話 A6400主要係自動對焦勁咗
影相有real-time tracking
直出啲色好咗少少咁
我見大陸出左隻pd 腳架既老翻版,叫Ulanzi
兩隻都係無波頭雲台,咁咪好撚難用?
新手一問,點解大家都係指明canon果支?
突然喺到諗好似用個接環玩吓先都好
我9成都係影相
巴打點睇sigma 105
睇你影乜,指明canon係因為以前好多人都會有一支百微係手,如果影product影死物就用返canon個支都好夠做,但如果要影d會郁嘅嘢就用返sony e mount好d啦,另外有d微距轉接環其實幾百蚊就買到,如果唔係成日要影微距都可以用黎頂住先既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞