[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (104) A6700

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
明白下次再試下
諗住第一次 上網做定功課抄足實無死依家學精左
擔心價錢定質素呀
擔心比啲二手我
睇下先 THX巴打
低光仲推a7r5? a74好過佢啦
唔洗理條傻鳩
我覺得依家值得花時間研究下邊套AI denoise 最啱洗(抵屌)
有左呢樣野後好多鏡以前唔會出場嘅場合依家都有可能用到,真心時代變
而家都係用photoshop 果套
試過推到ISO 12800 再denoise 個效果都Accetpable,
真心有用~
用左DxO Photolab 6個denoise一段時間,而家基本上一定係影完raw再用佢做denoise

早排Adobe終於都出左自己嘅AI denoise,計埋佢其他功能我覺得個subscription 都算值;否則想平啲DxO Photolab 6 Black Friday 就好抵
sorry覆漏左你

其實細光圈係幫左你,本身tele果邊既合焦位(?)比較窄

假設你用70180開2.8光圈,你企得唔夠遠去唔到超焦距既話,好易個樣對到焦但個身/膊頭位唔岩焦,如果支鏡跟得唔實好易甩左焦變左淨係個身岩焦,所以你照用28200推iso同快門冇咁易炒相
巴打dxo 是咪買elite版先有denoise? Essential 冇?
我都研究緊,應該唔會課adobe
Photomator 出左mac版都有得玩denoise, 不過好似陽春左啲
Topaz 又好似元祖搞呢飯野
買哂佢似乎平過買支鏡
電器幫零售後,勿中伏
我有28200同70200gm2, 去到200時, 我覺得除左光圈外, 防手震都好重要, 28200 光圈細同冇防手震, 唔夠光時失敗率真係好高, 特別小朋友郁動多, 快門又唔可以慢

但28200既方便性係無可取代, 就算我有2470gm2 同70200gm2, 去得遠或者去旅行唔想咁辛苦時, 我都只會帶28200
唔會無啦啦轉會啦
明白我都係喺emount 到揀吓
咁我向emount 出發
影啲杯杯碟碟呀,手工嘢咁,全室內進行
不過如好玩,都總會拎出街玩
其實我都唔係好知影Marco wide同tele嘅差別喺邊真係初接觸微距
我純粹當係支定焦咁去揀個焦段

我咁啱開始睇緊laowa 啲片巴打講果支係邊支
好貴
我都係睇返e mount果邊
我都咁啱喺睇緊Marco 睇緊呢兩枝揀緊
Sony最吸引我係AF/MF個轉法,好似好方便咁

而家研究埋laowa 先
其實你係機度set shortcut都做到?
不過Sony 個枝真係太舊,鬼佬話用A7r5啲邊位完全食唔到
同埋岩岩拎105黎開工影food真係好利

讚成你55 8.8轉50呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞