學咗佛一年幾,個人開心咗好多,你問我答

943 回覆
1555 Like 94 Dislike
邏輯係有用,但係唔係萬能囉!
邊個抵死邊個唔抵死,呢啲道德觀嘅野從來都以當時揸fit 嗰班友嘅價值觀同埋利益關係黎衡量! 邏輯到嗰時係失效嘅!

不過大把人搞唔清,接受唔到現實,入咗青山出唔返黎
地藏經

得閒念埋准提咒
個個好似佢咁 個社會仲點支持到極權?
同一生
讀部《地藏經》,包你啲中文會好左
工作上勁比人虐待或者勁唔想返工,你會點?
https://youtu.be/Y-e3KSVcAKU
乜嘢叫梁子世界嘅人?
所以我其實就係想問,何謂同一生?
認真想知,佛教六道輪迴系統,其中人道,係幾時開始有,古代智人開始,最遠化石都係十幾萬年,遠d 幾千萬年恐龍時代,完全無人化石,係咪果陣無人道?得五道點係點樣?
點解先可以放下同人比較既心態
宇宙咁大,你眼光太狹窄
Thx 絲打 即刻睇下先
啱啱中左招,所以呢幾日準備work from home。中招本身個人心情已經唔太好,咁啱撞正樓上裝修,日日9點幾鑽到6點,結果心情仲差,工作效率比番office仲差好多。當然,點可能叫人唔裝修,所以我想知我可以用咩心態去看待呢啲聲音,令我內心平靜番,可以好好養病同做野?
https://www.youtube.com/watch?v=Sc5cfWFYi48

有冇人睇緊學佛入門班
你意思其他星球都有人?你點知的?
就正如唔可以叫人唔裝修一樣,我哋都唔可以叫自己冇感受冇情緒。但係覺察有感受同情緒之後,我哋係可以選擇將注意力放返喺
其他事物之上(我哋呼吸嘅感覺/身體嘅感覺食物嘅口感味道/甚至係嗰啲令你煩躁嘅聲音)

https://youtu.be/-LHT_2sgMtg
即係好多世之前,人道係外星人輪迴到地球?
點都好啦! 有無輪迴,同有無外星人,你而家就實實在在存在响呢個空間度(應該有多數人係咁認為)! 就算而家有條友話有或者無,仲要你選擇信唔信佢! 如果你信有,對你而家嘅生活同生存目標有乜影響呢 ? 如果無影響嘅! 其實得個知字!
同你知道老豆個老豆叫阿爺係無乜分別嘅!

其實我地無穿越時空同瞬間轉移嘅能力! 好多野係證明唔到架! 希望你接受現實!
好,我聽朝就試試
佢個app有分日常/失眠/痛症/飲食失調

後面嗰三個分類,第一個練習就係靜心聆聽,試吓跟着佢嘅指示練習,
識唔識我佛你?
你正啲定蟲米正啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞