學咗佛一年幾,個人開心咗好多,你問我答

943 回覆
1555 Like 94 Dislike
恭喜晒
>>此世壞時寄居他方<<
你認識嘅世界外面,有其他世界。
知易行難
點解要比上一世影響呢一世?如果真係有上一世,但所有野都冇記憶,咁個個仲係咪我,明明前世今生都唔係同一個人,點解要上世做壞事,今世去還?
執著呢個部分其實好緊要,緊要到《金剛經》都話:「一切有為法,如夢幻泡影;如露亦如電,應作如是觀。」
叫人唔好執著,但眾生要開悟就點都要有啲方法先得
e.g
想開悟,要由此岸去到彼岸(要過海)
必須用有為法(必須有船/隧道/任何有形式嘅方法/道路)
開悟期間的確要執著係有為法上(撘船就緊係要留係船上,唔好跳海)
但到咗彼岸/開悟之後就唔需要再執著(過咗海就唔再需要拖住架船)
再執著就反而阻止住你再進步(精進)

e.g我見到有ching問點先可以唔好妒忌人,其實就係修行,過程亦可以話係執著
其中一種修行就係修緊將應該要做嘅嘢練成本能反應
有正知見(知識/認知)就會有正念(諗法/念頭),但都未必可以做正確嘅行為,所以要修行(練習)
大家都知妒忌人冇好處(正知見/念)
但大家都阻止唔到自己妒忌人(不正嘅行為)
其中一種修行就係每次察覺到自己有唔好嘅念頭
(觀察自己)
就提醒自己,同時睇番點解有呢係諗法
每次用理智去控制番思想,唔好比本能反應主導
但到達彼岸開悟後(先當開悟係深知五縕皆空,方便講)
你深知外界對自身根本冇任何影響,根本冇需要妒忌/在意世間任何事物,不被左右
呢個時候就已經唔需要執著唔好妒忌人,而係妒忌呢件事根本唔會發生

好似好1999
等其他Ching 再睇睇我咁講解唔解到
可以睇下#382
簡單講就係練
每次見到自己有呢個諗法就理性咁拆解番點解會咁
直到有一日妒忌唔再係本能反應你就贏咗
最難係學咗佛法,學懂睇得化之後
依然對生命,生活有動力同熱情
世界
佛曰眾生皆平等,咁和尚屋企有蚊會唔會打死佢?
體內有寄生蟲會唔會用杜蟲藥?
我唔信佛 但我信佢一句 導人向善
一直都未參透學佛法同時保持對人生嘅好奇同積極性
蛀蟲米channel有講過
字面上明就明
但到實踐係好難

https://youtu.be/tQx7hGoXYKY
可唔可以講下每樣係咩
過河需舟,登岸棄之
Lm
有興趣可以睇下《西藏度亡經》,好詳細描述死既時候係點
多謝樓主同層主嘅分享,依段片講得好生活化,又簡單易明,好有用
所有事物,包括善惡,都係視乎你所在處境觀點感受,即是因緣,對於你黎講係惡,但可能同於他人係善,善惡都係因有我,有我就有著,有著自然有觀點有立場有感受,利我者為善,我厭者為惡。本來是非善非惡
傻閪
客氣客氣!
我都係寫多啲出黎,睇下有無錯。

上面咁岩答左 lol

無我 =
本來無一物
何處惹塵埃

證得無我要實修。
但邏輯可以這樣理解:

無我 = 我是假的概念,是一個construct
邏輯上可以分以下的假設:
1) 有一個主觀的我
2) 無一個主觀的我
3) 有一個客觀的我
4) 無一個客觀的我

邏輯上可以講得通的無我是1) 和 2)的無我,所謂無一個主觀的我。

佛定義上,我是五蘊:色(形質)、受(感覺)、想(觀念)、行(行動)、識(意識)結合而成。

即是"我",是由各感觀&意識,跟外界客觀的物質互動而成的。

感觀 (5 senses) + 意識 (consciousness + subconsciousness + collective unconsciousness mind)
佛將把他為九識(一眼識,二耳識,三鼻識,四舌識,五身識,六意識,七阿阤那識,八阿賴耶識,九阿摩羅識)

+ 外界的色(形質/物質)互動

主觀的我可以以時間性細分兩份:

A) 每一念生滅的我:
佛說90剎那為一念。

剎那在佛學裡是時間的單位。
如人眼看東西有極限,科學界普遍認為是每秒60 frame "60Hz"(Pro-gamer can go 144 Hz lol)。
人的意識生滅的速度分辨率(frequency)佛說是每90剎那為一念。

120 剎那 = 1 怛剎那(tatkṣaṇa)
60 怛剎那 = 1 臘縛(lava)
30 臘縛 = 1 牟呼栗多(muhūrta)
5 牟呼栗多 = 1 時(大時,kala)
6 時 = 1 晝夜(即1日)

現代人1日 = 24小時 = 86,400秒 = 86,400,000 毫秒
現代人1日 = 佛說 1 晝夜(6 時) = 30 牟呼栗多 = 900 臘縛 = 54,000 怛剎那 = 6,480,000 剎那

毫秒:剎那 = 13.33333333

90剎那為一念,即每1200毫秒,就有一個"我"的生滅。

B) 每一念於時間上連的連貫,成就一個連貫的"我"
日常生活中我們認為這個主觀的我是恆常不變的。
但細看當然不是,每一個念,意識所想的東西已經不同,五識(眼耳鼻舌身)的感知都不同,每一個細胞的位置/狀態/水份比例etc. 都不同。
希臘哲學家Heraclitus所說的You can't stand in the same river twice。

所以恆常不變的我不存在。

A) + B) 一齊就可以證明到真相其實是沒有主觀的我,而我們不自知。
無一個每一個moment(90剎那)的我,亦都無一個連貫這些每一個moment恆常的"我"。

邏輯上 3)同4) 是無法推論有還是無的,因為如果 "我" 不主觀存在,而客觀存在的話,那這個"客觀的我"有或無也好,存在的空間是超越人類能感知的三維空間,亦超越科學儀器作為人類感觀的延伸所能感知的空間,人類是無法用感觀去了解的。

3) 和 4) 雖無法用感觀(即佛講的眼耳鼻舌身五識)去了解,但是佛說(聽佛是這樣說) 能參禪證得。
我理解是,因為禪參中會用到第五識打後的識,即現代心理學(特別是Carl Jung 總結Buddhism/Taoism/Judaism Kabbalah etc. 而得出)講的consciousness, subconsciousness and collective unconsciousness mind。這些第六識到第九識是純能量的展現,有機會能接通形而上的東西。具體狀況就是Interstellar星際啟示錄是後5th dimension入左黑洞之後書架個scene咁。

至於是真是假,是對是錯,就要修練,證禪先知。
所以佛法先會有佛教佛學的部份。
有理論能解的部份,有理論不能解,要自證的部份。

無自證又不嘗試自證,只是信的話,好處最多是能安一時的心,無法證得大智慧。
再差一點,只會求神拜佛,盲目去信,求福求財,求有好處,就更加無謂,求不到更不安樂,安心也做不到。

所以依我愚見,求神拜佛能得福得財是入門,先信佛教,下一步應理性學佛理,再下一步身心修佛法,能有機會證得。
師兄用撘船的比喻有法,簡單易明!
當故仔聽,欲知前世因,今生受者是,過份去追求前世今生會有執著
可唔可以講下點入手同平時會點做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞