學咗佛一年幾,個人開心咗好多,你問我答

943 回覆
1555 Like 94 Dislike
諗下自己執著完某啲事有無正面影響
無嘅話就試下唔好理
Nihilism
咪屈, 理解世界淫慾都係修行之一
以前都同樓主差唔多 又係好負面
跟住接觸左金剛經之後好左好多
而加都會keep住每日或者隔日讀一次
我最近接觸到一行禪師既書
睇完佢本《怎麽看》之後
我覺得個人睇野唔同左
唔識形容
好似冇咁易火爆
以前成日郁 d 爆粗
而家心境有比以前平靜左
但呢個好似係禪宗
係佛教既支派?
令我都開始想了解多左佛教
希望令自己更加睇得通個世界
一行禪師既書,由邊本開始睇先好?
咁仲洗唔洗打飛機?
「佛教嘅生活方式講求中道」
咁呢一句說話算唔算已經有執念係入面?
以中道為目標,執著要「喺合適時候做合適嘅事」,明明萬事皆「空」,做咩要咁追求中道先?
如果人生注定是一場徒勞,那麼掙扎的意義究竟是甚麼?
佛教既起源完全唔係咁。

佛教嘅起源係源自悉達多太子,由於見到老病死,知道自己擁有嘅嘢,財富、妻子、兒子、名聲、皇位,最宗都會冇晒,明白所有世上既快樂都係短暫。

佢問咁有冇真正永遠快樂既存在,而選擇出離皇宮去搵。結果6年後佢搵到喇,仲發現呢種覺悟既潛能係係內在,同埋所有眾生都有。但由於我哋既truth nature 係離於任何概念、離於文字,好難可以教導到其他人,所以佢起初選擇留係森林到禪修算。傳說大梵天(即是天道個國王咁上下)就嚟向佛陀獻供,希望佢可以轉法輪、向眾生說離苦得樂既佛法,之後佢就開始說法,成為佛教。
點解係誤人?
我理解係類似每個生物都背負住一條公式咁,每刻遇到乜(緣)都會對條公式有影響,好多變數,到輪迴就因住條公式,入邊一個道。

例如今日有人被殺,可能係上一世做左好壞嘅事,或上10世加加埋埋啲壞事,終於喺今世俾人殺左,所以若然未報,只係時辰未到,始終要受。

但我諗係邊個定個輪,邊個定個規矩。佛係諗到套法去脫離自然定律,唔跟規矩,明白人生而苦,都係嚟自肉慾。用佛嘅道理令人脫世間嘅苦,但輪迴嗰part 我唔知佛經係點講,因為我無睇過。
好多人對佛學有個誤解,就係認為要去斷絕哂所有既慾望,其實唔係,係電視劇,電影,小說去誇張化左佢,人生出黎本來就會有慾望,慾望就係你頭腦,身體既一部份,既然係你既一部份咁點解你要拒絕佢呢

佛學講緊既係,咩為知係慾望,其實係講緊你既身體,頭腦收到一d訊息,例如令到你覺得個樣野好好味,或者好難食,都係身體同頭腦產生連結下最終得出既產物,佛學想你識別到呢樣野,所有人世間所有既苦痛都係你個腦認為事情唔係好似你想象中咁發生,所以你唔開心,會妒忌,會緊張,會有壓力,當你認同左呢樣唔開心就等同於你的話,久而久之身體同頭腦就會出問題,例如精神上

所以慾望產生既同時,你唔好去理佢,就以第三者既角度,剩係好單純咁觀察住你個腦,你會發現人既腦係好活躍,無時無刻都有新既念頭產生,唔好嘗試阻止佢,唔好去理佢,慢慢訓練落去你會令到個腦聽你話
買左樓未
乞緊食
So I say I 佛you 都變了和尚師傅
李鳳儀唔係日本兵,點解李鳳儀一定要死?
講開慈悲,其實咩叫慈悲

一個普通人,可以如何悲天憫人到咩程度?

巧合地,我個女個名有個慈字,但我都係掌握唔到慈悲嘅解釋
有冇唱 活佛viva
咁躺平呢個概念,即唔追求物質而用最低限度去生活,係咪一個正確態度?
即係學到所有嘢都平常心面對? 咁睇利物浦都得啦
佛的慈悲是慈與悲二者的合稱。
慈為「與樂」,悲為「拔苦」

菩薩亦以慈悲及智慧為最高目標。另外眾生發心求入佛道名菩薩,所以如果發願要得無上無等正覺即是有菩薩心,並非一定是寺廟見到的神像。

佛講的慈悲,多是指幫助他人離苦得樂。

布施就是慈悲的具體行為,
布施包括:
財布施:以財物去救濟有需要的人
法布施:布施智慧,以正法去勸人修善斷惡,使人明白生命的意義與價值,自動發心修行、追求真理。
無畏布施:竭盡所能去解除別人的恐怖和畏懼;也就是布施信心、

btw
d terminology 可以咁理解
無等正覺 = 大智慧 = 般若波羅蜜 = 證得無我 = 證得佛法非法,非非法
= 道家講的"道可道 非常道 名可名 非常名", "逍遙自在"
你嘅自我是悲傷的根源,唯一嘅出路係成為自己心理過程嘅旁觀者
難得你連登見到一個正經導人向善post,支持一下。
半世風流半世空
人間已無李叔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞