學咗佛一年幾,個人開心咗好多,你問我答

943 回覆
1555 Like 94 Dislike
要做到佛都有火
學佛唔一定信佛,係睇你跟邊套判教,例如禪宗就有呵佛罵祖既做法,用直指人心,破除執著既方式去成佛。但我自己覺得成個禪宗既修行方式,普遍上比較講求悟性,講求慧根,用淨土宗既說法就係一種苦行修,當係末法時代下,人無相應既慧根,就好難以自身力量去成佛。
簡單啲講亦即係學佛可以唔信佛,但係以唔通過觀想,念佛等既方式,去嘗試自身頓悟成佛係比較困難。
以前有睇過下佛學既書,自己總結出黎,唔一定啱
我自己諗法係by緣起,一切事都係有原因既,包括你屋企既環境,佢地既性格同對人既態度。而呢啲嘢你係控制唔到,因為形成呢樣嘢既緣太多,你唔會解得晒,eg. 你爸媽細個都係咁比屋企人對待(緣),令佢地覺得咁對屋企人係冇做錯既(留意,係冇做錯而唔係做岩)。加上你對世間既唔了解,即係無明,令你起左執念,想控制呢樣你實質控制唔到既嘢。咁並非唔係叫你放棄,而係明白到件事唔係針對你,冇人我之分既。要有善果就要有善因,即係行動,搬出去係個好方法,從呢個角度去諗可能可以諗得通啲
返工好辛苦我都一直係咁諗
一直想財自,用左唔小方法,本來好近,但一個浪埋黎,跟住都係收左皮。
Bitcoin/ Ecommerce都有玩

之後我上網睇,好多Ted Talk/ Law of Attraction喎啲都講Level up your energy frequency的話,啲好野就自然黎。

我會聽巴洛克時間,巴赫的Air on G String去提升震頻。但係又好似遲遲未通,又未有顯化。
之後又聽講大悲好work,台灣政府求雨都用佢,所以就訓教前聽。

突然有日醒左,
只要發現返工不是苦的,是因緣和合,這一刻要做的功課,亦都是助你修行的。

My Little Airport都有唱/講

希臘神話有一個故事,講述西西弗斯受到諸神嘅懲罰,要喺地獄不斷推一塊巨石上山;上到山頂,巨石又會自動碌返落山腳,佢每日都要重複呢種徒勞無功嘅工作,直到永恆。後人有­一個講法,話諸神並唔係用“推石頭”嚟懲罰西西弗斯,而係用觀念,用“我永世都要推石頭實在太慘”嘅呢個觀念。西西弗斯知道自己改變唔到命運,佢唯一可以做嘅,就係繼續推­石頭。直到有一日,佢發現佢可以蔑視自己嘅命運,甚至用享受呢個過程嚟去否定諸神對佢嘅懲罰,於是,佢感覺到自己系快樂嘅。

當然之後會發現呢個諗法好像自欺欺人。
之後就發現佛法所講的無我先至究竟,因為無"我"就沒有主體受苦。

All in all, 佛法真係能夠幫我離苦得樂又好,係咪幫我提升震頻吸引多啲物質上的東西又好,我覺得都不防一試。
反正理性的方法我都用盡力試過。
另外未必人人鐘意佛法,修練我相信有十萬八千法門,可能Christian/Taosim/Judaism/Kabbalah/Muslim/New Age岩你都未定。

至於人生存到底為咩,佛會話脫離六道輪迴,離苦得樂,證得無上無等正覺。
Christian/Judaism/Muslim會話神對你有安排,返Eden園reunification with god is the goal
Kabbalah會話得到真理的智慧
Taosim會話精氣神化仙無我。
Existentialism會話存在先於本質,生命意義由我定義
Nihilism會話無野係真實存在,所以人生係無意義的

人生存到底為咩,可以係為了找到人生為咩,自已簡!

加句武則天pomote佛教的開經偈click bait比你
無上甚深微妙法,百千萬劫難遭遇;我今見聞得受持,願解如來真實義。
禪宗有乜特別?

利申:讀宗哲,但主攻藏傳佛教,其他都係一知半解
睇定真係幾好,無事時無乜用。有事喎時真係救命!
到我依家變成目標咁。

增值又可以考呢邊啲同你profession related 的 cert,唔打得都睇得。

讀下machine learning / 學下prompt engineering 都好,未來物質世界係行呢啲!
所有宗教可以生存到今日, 都係因為有社會功能,佛教同你講嘅差唔多,最主要係合理化平民同草根階層嘅痛苦。(藏傳佛教會比較有趣,因為佢係少數政教合一嘅佛教國家)

利申:讀U宗研最主要課題就係要理解宗教係社會入面嘅function,通常亦都係點解古時統治階級會選擇呢個宗教既原因( 例如點解諾爾斯人會放棄奧丁多神教,選擇基督教,所有嘢其實都係政治原因)
起源係咪咁根本唔重要,重要係佢達成嘅社會功能就係可以麻醉低下階層
宗薩仁波切好野黎
禪宗個觀心方法,同大手印、大圓滿有相似之處,係實際經驗我哋本具既自(佛)性,明心見性。

近代代表人物係虛雲大和尚
又未必,可以睇吓Nhất Hạnh 既engaged Buddhism. 算係政治上比較前衛同世俗化既佛教理念。

利申:唔是佛教徒
我係前幾日睇呢個睇返黎!都唔係我自已的。
https://www.hcu.edu.tw/upload/userfiles/37837C6FAB904E548360E98C1217A9BE/files/31-1%20%E7%8E%8B%E6%96%87%E6%96%B9%E6%95%99%E6%8E%88.pdf

因為我一直只信理性,邏輯和科學。
所以如何論證無我對我黎講好重要。

信無我,就可以解脫,可以無苦,但唔係真的話。
咁樣同Matrix 入面Cypher簡食Blue pill,留係Matrix入面,可以飲靚紅酒,食靚牛排,屌靚西有乜分別。係好正呀,但係假的。

上面結論都係要親自實證,但係truth的部份,邏輯已證1) 和 2)。

用佛法的邏輯:佛法非法,非非法去證我也不能接受。這個不是論證,只是描述結論。因為非法,非非法本身係Circular Referencing,係excel會出error的
佛學真係好撚on9
咩前生今身
我要為無自己上世
但呢刻唔係神通都唔知
既事負責任
真係點都說服唔到我
你話上帝一野罰鳩曬所有人類仲合理
你講得岩
唔同人有唔同信仰 又唔洗話人on9嘅
冇衝突呀 做到盡做 做唔到唔好灰心
yes yes lol
你既慾望就係想令自己冇曬慾望?係咪可以咁睇
same thinking lol
加拿大有加拿大Ponzi Scheme 好
巴打都係BC?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞