學咗佛一年幾,個人開心咗好多,你問我答

943 回覆
1555 Like 94 Dislike
你錯啦
入面啲女本身純 更容易比人PUA
玩得仲癲都聽唔少
如何離苦得樂
你可以care㗎,你自己痛苦咋嘛
一個留言睇得出ching好佛
如果想入門 點樣培養到好尊敬嘅心態來睇經
唔知咁樣係咪冇囇慾望,對所有嘢失去好奇,唔想開始任何嘢,包括興趣同關係,最後又覺得痛苦。
見到有師兄介紹宗薩欽哲仁波切嘅書,佢啲書的確好啱現代人睇,令大家對佛法有正確嘅見解。最近起YT發現咗個channel都有好多宗薩仁波切講解佛法嘅片,有幾條仲係專為香港人而講。

https://m.youtube.com/@myperfectteacher
咩係佛?
學正法(南傳佛教)啦
係咪乜都唔關我事就最快樂
邊間佛跳牆好食
有興趣學可以從何開始?
如何有系統地學佛
應該話你覺得咩叫學佛
持咒 /唸經/坐禪/有無守五戒?
所以你好似小粉紅所講
想係香港生活唔好理政治?
我寧願痛苦
我依家係個死循環

搵錢唔夠用

身體又成日病

我覺得世界只有痛苦
戒左丁未
留名!感謝你分享書單先!
一行禪師
依我嘅見解 可能有出入

輪迴係佛教嚟講係金科玉律 自然法則咁嘅存在
除咗業 無任何個體決定

而業就係個法則/system 嘅評分
具體經書入面有講做啲咩好 做啲咩唔好

再者六道輪迴唔係死後先開始

即使肉身為人亦可以活係其他五道之中

唔知講得容唔容易理解
佛棍,你呃咗幾多香油錢?
點區分佛學同佛教?點先知自己學緊套學說,定係信緊個宗教?
有家室嘅人學佛,是否將自己放咗喺拋妻棄女嘅危機中?
佛教嘅生活方式講求中道,簡單嚟講就係捨苦行與縱樂,選擇喺合適時候做合適嘅事。所以若人為求「涅槃境界」(我此處括住是因為涅槃實不是一境界,而是一種修行的自然結果,是不用求的,但long story 不詳講了)而捨棄其他應做嘅事,亦可算是我執嘅一種
認真,向佛會唔會抽離女色
因為我好想追隨佛學嗰種知足嘅感覺,
但又覺得情慾好難抽離到
有幾樣野想問:
追求內心清靜算唔算欲望
人因欲望而生 點解要斷絕欲望
放下執著同逃避現實/頹廢有咩相同不同
活好當下其實都要對生活有執著 咩係活好當下
佛學比較強宗教色彩既野 例如四聖諦等等 冇咩興趣了解會唔會影響瞭解佛學既意識/襌

Btw上星期去左睇個千人襌修function 覺得好多participant好拘泥於形態 好似有d相違背

謝謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞