學咗佛一年幾,個人開心咗好多,你問我答

943 回覆
1555 Like 94 Dislike
點可以出到。我佛你
苦只係指由不了解無常,苦,無我而引起既執著,亦即係無明,學習既過程會慢慢由心了解逐漸減輕苦,即係呢個執著係會經由八正道減少。

不是有一個目標所以就會有執著,佛教中既執著,係睇你對「苦」呢樣野既了解有幾多,了解越多,就算持有一個目標都好,執著都係會減少
1:真係唔知! 我無做過呢啲野

2:如果以金剛經或者心經嘅門派黎理解嘅話,"凡所有相"係包哂所有野,係連善惡,公平呢啲概念都係虛幻野! 如果以自身嘅價值觀黎分析佛法/學呢回事! 係無問題嘅,應該一個正常嘅人都會咁做, 但係佢地講緊可以概念化,量化一切嗰件野嘅本身! 掉返轉頭睇返個行為,就係佢叫人唔好俾本體整出黎嘅野迷惑住,而聽嗰個就用個本體整啲概念出黎概念化呢樣野! 我都唔識點講喇! 我廢表達能力有限!

3: 追求同認知係兩個唔同嘅概念黎!
追求離苦得樂,都要有個受體先有苦俾你離或者樂架,咁個受體係黎嘅呢? 自己(我)? 咁到底"我"係乜先? 如果以我地而家用開嘅邏輯推導"實在嘅我"係乜野黎,我可以而家話俾你知,係唔得嘅! 至少我係咁認為(帶返個頭盔先)!
如果以"無我"呢個觀點出發嘅話! 苦同樂係無家可歸嘅! 去到呢度就唔係追唔追求嘅問題! 係點樣用你呢個認知黎面向呢個概念網建構出黎嘅世界!
但前題係你係咪放得底"我"呢?
不過我又覺得咁,一個宗教要喺現代世界發揮影響力始終都要同科學有一定程度上既consistency,或者起碼唔會排斥現有既科學知識先,如果唔係受過教育既人基本上都唔會信果套

好似有d hardcore基督徒因為堅持聖經創世紀既故事而排斥演化論,我個人就覺得好趕客
我都鍾意睇一行禪師嘅書
所有人成佛咪冇晒人類囉,咁就自然虛無架啦。。。 其他動物唔知咩事架
學佛係咪一定要信輪迴?如果我打從心底覺得人死如燈滅,咁我係咪無佛緣?
其實佛學係要用腦証明佢up 嘅野啱唔啱,唔係齋信嗰隻!

覺得人死如滅當然可以,亦係無限咁多個說法當中其中嘅一種說法!

有啲人信一神,有啲就無神,有啲就多神,五花八門乜都有! 信邊辦隨喜啦! 不過呢~~乜野睇法都好,自己先係定性嘅本身! 由無概念! 之後吸收咗某啲見識或者見解型成概念,之後固化呢啲概念或者觀念, 就係我地而家不斷做緊嘅野!

我認知嘅佛學只係不斷講緊呢樣野! 叫人唔好太投入自己無中生有嘅概念世界咁解啫!

不過信乜都好啦! 各人有各人自己行嘅路要行
呢個態度就理性得多,因為我上年身體出現,有病睇唔開,人哋就叫我開啲,有好多野係整定,前世今世都係係整定。我聽完更加憤慨,明明我呢廿幾年都選擇善良,點解個天揀中我
哲學都可以討論,更加應該要討論,並非盲目相信
但就算失憶,依然係同一個人生
可否用4字概括之?
我都好明,有個好好朋友既資深法友都係咁..佢有隻貓,患左腎病就嚟死,由於隻貓仔由細養到大,佢當係仔咁既關係,佢非常傷心..有啲師兄就好心做壞事,講埋啲係業報呀,發出嚟仲好呀個啲野..佢都係好嬲…
引證左老師講既:唔洗一嚟就諗住幫人,自己修得好就自然對身邊嘅人,個社會,甚至個世界有好既影響..

其實佛法入面,唔會係宿命論,唔相信整定..咁我哋先可以透過努力修行而覺悟..老師成日講無論修行,世俗上既角色都我哋都應該try out best, but let go the result..都盡咗力咯,結果係點唔理得咁多啦
啲個實驗係打開個盒就影響左個結果..

上面個師兄講用粒子為source去做double-slit experiment,話information record就影響個結果,係指一開左個儀器測量,即由wave-particle duality 變咗得番particle property..其他環境因素冇影響…
小弟之前都同其他ching傾過呢個問題,唔介意比較長嘅話可以睇睇,純粹FYI
淨係前世今生,咩因緣呢啲已經全部無邏輯根據,啲理論本身已經係axiom,無討論必要
真,
推推
I do so. 我唔接受佢未咩孝, 咩病 個D concepts
可能我講得衰
因為我本身已經唔信有靈魂,所以第一眼見到前世今生已經好抗拒
(樓主已經唔見咗人)試下畀少少方向你諗,但其實都係啲老套嘢:
生命係立體而且流動嘅,當下嘅每件事都有好壞兩面(甚至多面),而佢哋作為過去無數因緣嘅果唔係你或者任何人能夠掌控,亦唔能夠保證任何美好或者不幸嘅延續。你見到身邊個個事業愛情兩得意,噉你又睇唔睇到佢哋得到咁多嘅同時又失去咗啲乜?會苦往往係因為我哋慣於想像而唔係觀察,當遇上一件乍看之下頗為美好或者不幸嘅事情,我哋唔會繼續觀察事情嘅更多面向而係馬上開始想像,唔係將人哋身上嘅美好無限延伸就係將自己身上嘅不幸無限放大,但我哋嘅想像又係咪如實反映事情?當你暫停想象而嘗試細看眼前事情,其實就係重新審視件事係咪當初望落噉美好/不堪,同時畀機會自己反思件事係咪真係值得羨慕/難以接受。

世事從來唔會無緣無故發生,雖然話發生與否唔係由你決定,但假如真係希望同樣嘅美好出現喺自己身上,不妨問下自己過去有冇嘗試喺能力範圍內投入相應因緣去促成呢件事?假如冇,你呢刻又願唔願意付出噉嘅代價去實現呢份美好?當然,願意付出唔代表能夠實現心中所想,但人生從來唔係all or nothing,只要你喺過程中有所付出就一定會有得著,而佢哋又會成為你之後再次闖關嘅助力。最後都係嗰句,你嘅人生始終唔係由你掌控,得唔到嘅固然唔到你強求得嚟,得到嘅亦唔係你想就留得住,呢個世界一夜之間失去家人、健康、財富嘅人比比皆是,所以佛陀先會話聚集所成嘅一切不論美好與否同樣脆弱不堪、從中妄求堅實嘅安樂不切實際,直面然後接受生命真相先係真正安樂嘅泉源
佛理學心學已經較有系統纙緝。

學道家個d道學。 玄之又玄。個d仲唔科學。

係呀。 科學係解釋唔到買維外的因果。

現實上的認知建基個人。

但係應該有寬敞認知。一體多面。

你唔會親眼睇到自己後尾枕。

而信,係惟心孚。 亦係講因緣。

因為所有外物都係虛的。

而你講的科學。 係實相的一時。 會變。

理念信仰宗教都係。

天心說到地平說都係一時。
4維外
巴打好人一生平安,留名收工睇
釋迦牟尼 有講, 依法不依人

假如執著釋迦牟尼 所講就一定岩既話, 咁已經係一種"著相"

一切法都只係一種方便法門。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞