學咗佛一年幾,個人開心咗好多,你問我答

943 回覆
1555 Like 94 Dislike
我自己都係無神論
想知道你學佛之後你覺得神係有咩意義?
可以睇吓宗薩欽哲仁波切《八萬四千問》電子書:

http://www.larong-chuling.org/upload_images/PDF/68.pdf
香港人真係好中意批評人,人地帶住分享助人既心開po,唔係同你學術評論要你賜教,又失望又誤人,你係就直接講啦
點先可以唔妒忌人地。

明明人地人品性格都咁差,點解可以過得咁好,做好人仲有無用?
即係有執著
點解要信邪教
對住啲鍾意講人是非嘅人可以點?

成日好容易因為其他人講既野唔開心1,2日

但又唔想擺岀我就爛既心態
活佛viva
唔執著 ≠ 漫無目的
因為證悟「緣起」而唔執著於自我:身心只要因緣具足就會自然生成,過程中唔需要另待主導力量,亦唔能夠另由個別力量掌控,所以本身不具主體性(非我)嘅身心元素亦唔屬於任何主體(非我所)

因為證悟「性空」而唔執著於現象:身心始終只係因緣和合後呈現嘅樣態同發揮嘅作用,除咗唔能夠安立一自我於其中/其上所
,更係空有其表而無其實(畢竟空)嘅假象

換言之,佛教講嘅「唔執著」唔係屋企長輩口中嘅老人經、唔係講唔過人想要end topic嗰陣嘅托辭,更唔係躺平度日者嘅自命清高,而係每個人通過聞思修行親證諦實後嘅豁然開朗。所以,佛陀勸導大眾擇善固執而唔係留低一句「要放下/唔好執著」就等人打道回府:先要知道放下乜嘢、明白點解放下、學識點樣放下,到最後先做到真正放下
跟咩學
過度執著得於micro,zoom到顯微境咁近,出邊個世界係點,身邊嘅人有咩感覺會變0認知
Sor 唔關佛事

意義呢啲嘢好個人,而我覺得掙扎嘅意義係對抗荒謬,意義彰顯於「我明白人生注定徒勞無功,亦都伴隨著痛苦,但係我依然唔會絕望」

仲有另一種意義

既然呢個世界所有努力爭取到嘅嘢,始終都會消失,得我哋嘅經驗係永久。但係快樂痛苦呢啲經驗一瞬即逝,累積唔到,唔係長遠。
所以生存最有意義嘅係「挑戰自己恐懼嘅事/難關,盡力想做自己想做既野」,呢樣係從根本上面improve自己,係universal嘅一種意義。
本來無一物
何處惹塵埃
巴打壇數好高,多謝指教

何謂無我?
佢係信佛教,唔係學佛

本質上同信其他宗教冇分別。
點樣可以減低購買慾?
學佛好容易理解成躺平呢個概念。

但是真正的學佛需要不斷精進方能證果。
躺平是消極的,躺平不等如能夠心安,躺平反而多數是心不安的。
學佛需要不斷精進(通過佛教/理/法),方能安心。

佛教:不同寺廟舉辦的法會,儀軌。拜佛、禮佛。我的理解是佛學入門,讓信眾耳濡目染,最終開始了解佛理。
亦都有人話參加法會、念咒等都是法門之一。

佛學:理性上對佛法的理解。

佛學的中心思想是無我。因為我是五蘊:色(形質)、受(感覺)、想(觀念)、行(行動)、識(意識)結合而成,五蘊無一不時刻改變,並非恆常,所以"我"時刻改變,並非恆常。
加上我只是五蘊結合而成,所以我沒有主體,我不存在。

這部分已經不只是信仰,包含對人性本質的理解和推理,當然有形而上的部分,是邏輯不能證明的,是人類感觀或者科學儀器作為人類感觀的延伸,暫時還沒有能力觀察的,最少我是這樣理解。

明日無我,就明白如何謂"無上無等正覺",
為何"佛法非法,非非法",
理解如何可以見到佛:若以色見我.以音聲求我.是人行邪道.不能見如來。

佛法:
明白佛理之後實修,包括打坐,修止觀,修禪,參話頭等第法門。
以自身經驗,驗證無我之說。

真正明日佛理,就知因果,知道當下身在此處此刻是因緣和合的結果。
此刻躺平的話,也是因為因果。
先努力積極脫離躺平狀態,讓自已生活有良好基本保障,方有心力去精進學佛,才有機會離苦得樂。
(利申不排除其他宗教都可以是法門,所謂萬法歸宗,學佛可以用其他"真的"宗教,"真的"法門取代)
你可唔可以覆多啲 or 開個po 幫下人
睇完好有感覺
以前都好想可以活在當下,一直都做唔到,以為好難做同要控制自己既情緒,想法。但原來只係諗唔通。
自己就經歷死過翻生,之後面對所有野睇法都唔同左。
而家個感覺就係當下既情緒自然就擺返喺當下,每一秒都係新嘅開始,亦係完結,唔需要咁多擔憂,期待,連下一秒仲存唔存在喺世上都唔知。
自自然然就會好用心同投入做每一件事,感受每一刻,感受同關心一切事物。隨之而來既係有一種難以形容既心靈上嘅滿足感,之後發現原來做人係可以咁自在,咁輕鬆。
點學?有冇咩書定出家?
強帖留名
儒釋道其實相通
以直報怨 以德報德
以德報怨 何以報德
念佛是誰
外射非正確避孕方法
點開始?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞