學咗佛一年幾,個人開心咗好多,你問我答

943 回覆
1555 Like 94 Dislike
自信心不足 不如做多啲運動。
大乘佛教同小乘佛教有咩分別?
不能更同意
學佛會改變你思想從而改變行為

慢慢就會經歷人際關係大洗牌
身邊嘅人係自己嘅一面鏡
圈子嘅改變 係由自己而來的
都係一個幾明顯嘅改變

當然 有分別心嘅係人 而唔係宗教
唔同宗教又唔代表相處唔到嘅
只係 學佛會將你帶去另一個境界
但平時返工好有自信
講多d會換班咩朋友
於世俗諦而言:
某事「存在」只係對應因緣具足、和合後現起一個相貌,而某事「唔存在」只係對應因緣離散而呢個相貌唔再現起,既然始終只係因緣嘅離合聚散就自然唔會落入「甚麼也沒有」嘅絕對虛無

於勝義諦而言:
緣起而有嘅諸法從不實在,從未實際存在過嘅一事一物自然唔會真正歸於虛無,即係話「畢竟空」中唔存在有無之別
一班志同道合
有志於行菩薩事業既朋友
1: 咁你講解下學左d咩野令你有呢個改變?(唔好講佛學,要detail)

2: 如果想學,要點入門?報班?邊度報?睇書?淨睇書有用咩?睇唔明想搵人講解指點點算?

3: 想睇下你點用佛學講解第一世?輪迴有好多世架嘛,第一世點樣誕生?第一世點解會出現?

4: 大隻佬劇情,好人無好報,只係運氣差,咁樣算公平咩?

5: 打坐冥想🧘,其實係點?一直勁好奇,坐係度,做嘜鳩?個腦係度諗d咩?坐係度諗AV/諗屌閪又叫唔叫打坐冥想?同埋打坐冥想有咩作用?做完真係有功效或得益?

6: 點樣證明佛學入面d野係岩?即係真係有輪迴,真係有咩惡鬼道,修羅之類,如果證明唔到,咁佛同耶撚有咩分別?只不過耶撚就吹大左,佛就吹得有邏輯少少,但都係屬於吹水範疇
先斬左條撚 - 無左屌閪樂趣,自然無慾望

因為比你好努力,賺到錢,有靚女,但都無撚用

所以變相,成個人就hea下hea下咁過日子,無慾無求
有無食香
ˊ食香ˊ唔好咁黑心。
可以睇下 王鳳儀 加言錄。

王老對三性。 三界。 來路去路有一個幾系統的論述。

雖不可盡取。 但睇左會容易處理自己情緒同位置。

下節錄王老一段,係一種說法。 唔需要認同但可以去了解下。

(一)人有三性,一天性、二稟性、三習性。天賦的性是天性,天性是純善無惡的,孟子說的性善,正是指的天性。人賦的性叫稟性,稟性是純惡無善的,荀子主張的性惡,正是指的稟性。後天的性叫習性,習性是可善可惡的,「近朱則赤,近墨則黑」,告子說的性「可善可惡」正是指的習性。天性不清不能明,若想清天性,先去私慾;稟性不化不能正,若想化稟性,先去我見;習性不去不能立,若想去習性,先去不良嗜好。人若能以天性用事,自然「和其光,同其塵」啦!
啲香好唔好味
係咪北歐嘅教派?可唔可以講多啲
其實我無乜慾望,不會年紀輕輕無慾望係咪好事呢?如果無慾望人類好難繁衍。
你咁講
唔至錢
樓,老婆老公仔女父母等

全撚部都帶唔走添

講到咁,人來世上有咩意義

我唯一諗到就係旅行或者打左一場game
係南傳上座部佛教
命運
出世就註定

至於點解會出世?
可能人生係隻game
https://youtu.be/ndLOF9jJnR4
等我到中陰身階段,你搵你話畀你聽。
粉窄一線閪
係人都想屌

牛肺就免
奧丁即係諸神黃昏入面嘅戰神,當時北海所有維京人/諾爾思人基本上都係崇拜奧丁。但當維京人入侵英格蘭,建立王國後,反而轉信基督教

最基本理由係奧丁信仰崇尚戰爭,打仗時對激勵士氣好有用。但當戰爭結束之後,社會上有需要嘅係穩定,基督教嘅愛同寬恕呢啲概念對穩定統治更加有用
一般人所講嘅大乘佛教=北傳佛教:
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E5%8C%97%E5%82%B3%E4%BD%9B%E6%95%99
地球人口太多
杞人憂天,呢個世界唔會個個都信佛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞