學咗佛一年幾,個人開心咗好多,你問我答

943 回覆
1555 Like 94 Dislike
如果界開啲system單獨咁睇,的確好多system唔係chaotic, 好似一個inclined plane question, trolley, shm..

咁但係現實係唔只一般咖啡放係枱上面..仲有周圍溫度不繼咁由non equilibrium 變equilibrium ,又有人講嘢,行來行去,Wi-Fi呀..無數樣嘢咁
我諗chaos基於initial condition嘅影響?thermal無論咩initial condition都好,喺一段時間之後都會變equilibrium(2nd law of thermodynamics)
當時完全癲覆個世界觀,好似痴線佬咁
係,所以獨立咁睇呢個熱力學system唔係chaotic, 但考慮到成個世界咁既system 其實幾chaotic
點知可以屌到啲想屌嘅女
但聽聞好多物理學家到最後都係學埋神學
好多物理學家信神/讀神學 ≠ 會用神學去穿鑿附會科學
反而我又覺得咁樣幾好,只要唔好硬要將佛法變為科學。

要知道大家進入佛門既因緣都唔同。

有啲求福報、有啲愛既人死左,遁入空門、有啲覺得生命太痛苦,尋求慰藉、有啲為咗占卜(《占察業惡善報經》),宗薩欽哲仁波切話有一個黑幫,開頭嚟問去應該匿去邊度避開啲仇家,後來成為左佢個弟子..
(p.s佢除咗係一個上師,仲係一個導演)

https://youtu.be/WDp7yyjjuR4

明就仁波切接受腦神經科學家實驗,當佢禪修慈悲心既時候,代表快樂既腦部活躍區域,比正常快樂個amplitude高出好多倍..(詳細可看《世界上最快樂的人》)

點解啲大德要做呢啲野?由於眾生唔同性格、唔同根器、唔同條件,隨其根性引入佛門。

唔係點樣利益佛法,係佛法點樣利益到更多眾生
起碼愛因斯坦唔係囉

“Buddhism has the characteristics of what would be expected in a cosmic religion for the future: It transcends a personal God avoids dogmas and theology; it covers both the natural and spiritual; and it is based on a religious sense aspiring from the experience of all things, natural and spiritual, as a meaningful unity.

“If there is any religion that would cope with modern scientific needs it would be Buddhism. . (Albert Einstein)
Sorry,睇錯左,以為變埋神學家
其實就等於點解咁多西方科學家會信神,唔係因為耶教教義合符科學,而係宗教信仰本身畀到佢哋一啲科學永遠都畀唔到人嘅嘢(e.g. 人生意義)。放返落佛教嚟講,科學無論有幾大進步、理論幾咁精密都唔會幫到人對治煩惱、除卻執著,所以話兩者其實可以喺各自領域有所發揮、互補長短而唔係終日走去越俎代庖

至於坊間總係有信徒嘗試用佛法附會科學,我只能夠話熱衷於穿鑿附會係華人宗教界自古以來嘅傳統嚟,因為東方宗教嘅重心本來就在於「修心養性」遠多於「解釋世界」,各家各派之間兼容嘅空間或者就相對較大,加上普遍華人都有種奇特嘅思維:家家皆有理就自然要共冶一爐,而唔係嘗試求同存異、各自修行,所以我到最近都仲聽到老一輩師兄分享自己遇到耶教徒之後走去同人講「我哋佛教嘅《普門品》話觀音菩薩係隨類現身而形相不定㗎,所以耶穌……(你懂的)」

呢種正正係典型嘅「知其語而不明其義」,假如你真係相信對方教主係菩薩化身就應該明白菩薩知道對方只受嗰套先特意噉做,你依家又何必自作聰明枉費菩薩嘅用心良苦呢?其實我覺得有人嘗試攞少少科學元素作為度眾嘅一點點善巧方便唔係問題,就好似樓上師兄都提到近年好幾位藏傳嘅大德都一直有喺呢方面花工夫,但佢哋只係用科學測試稍稍印證禪修嘅果效而唔係隨隨便便引一大堆甚麼甚麼力學嚟自行發揮,噉我會覺得呢啲先係真正經過深思熟慮嘅善巧方便,而唔係自娛自樂完搞到真正科學人覺得你抽水、普羅大眾又其實唔係好知你噏乜,到最後只係製造出兩邊不討好嘅尷尬局面然後自己喺同溫層「哈哈你看看我們佛教是對的」囉
中佬連上網都冇人理
師兄講得好,受教了
求無求,都係一種求
有目標地修行只係一個方法
正如到咗目的地架船就唔再被需要
目的地同方法本身並冇矛盾
其實老套啲講,最好係同科學人合作嚟度眾傳世而唔係take over踩過界做科學嘅工作,而科學主義又唔好過盛take over宗教嘅工作,否則只係不倫不類、牽強附會,仲唔好講科學因應學術思潮同實驗結果係會變、佛家未來仍然因應時代同對佛嘅見解𧗠生不同流派
到時例如話未來科學家用咗更好嘅model取代引力場嘅說法,咁先前話「佛已經知道引力場嘅存在」就變得好尷尬

太過dogma專睇一邊意見,就好容易認為科學、基督教神學都係佛派生嘅,咩量子咩福音都圍繞住佛中心嘅論述,反之亦然(其實唔單之ching所講,耶穌東渡說?諸如此類,哎),咁太貶低雙方而且睇漏各自multifaceted位(諸如各自歷史、地理、經濟、文化嘅土壤)
問題係,佛家嘅所謂終點就係無終點,有目的嘅修行只會離悟「空」漸行漸遠?
點睇電影"大隻佬"
佛家既終點係不可思議,不可形容
非終點,非非終點
但唔緊要,想去終點無非係想離苦
只要對佛陀既教導係有信心
信任佢既教法係可導向離苦即可
想開始學佛要點開始
好靚女,鍾意聽佢
我唔係physics major但我知依個實驗

單純地問 無論係肉眼定係儀器嘅observation

會唔會已經足以影響實驗結果

即係 例如光子

當去到咁微觀嘅時候
任何環境因素都可以影響結果

Observe 到即係有野收到
亦即係有粒子同佢對撞過翻返嚟啦

而唔係坊間講到咁玄幻

可唔可以解答我 想學野
以double slit experiment為例,只要粒粒子嘅path information有留低,佢就會collapse做粒子。
Lm
「佛家既終點係不可思議,不可形容,非終點,非非終點」呢點我認同,但我想問嘅係為咗想離苦而聽佛陀唔係只係將「苦」同「我執」嘅content由世俗名利replace做「離苦」咋咩? 最終都係離唔到苦㗎。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞