學咗佛一年幾,個人開心咗好多,你問我答

943 回覆
1555 Like 94 Dislike
https://play.google.com/store/books/details?id=fyViEAAAQBAJ

睇左呢本書
了解左更多東方哲學
從而了解更多佛學
念心經,靜觀
個人自在左好多
覺得好多人被「佛教」呢兩個字困住咗個思維
宗教從來都唔係一樣實質嘅野而係一種概念
「禪」係一個過程而唔係終點
係一個人慢慢開始從俗世之中解脫期間得到嘅野

人類嘅文字實在太貧乏
係遠遠唔夠去解釋呢個世界嘅玄妙
所以如果只係想單單通過讀佛經去參透世界係永遠冇可能得道
你係學佛,定係信佛教?
唔明你講緊乜,

佛陀本身都係皇太子背景,

點樣唔使做賤民?
lm
點解
點做到?
發現開唔開心真係自己掌握。
以前嘅自卑、痛苦、哀怨,通通都縮到好細。
唔學佛的話可唔可以做到?
學習唔係一種執着
今日破左幾多條戒?
個人覺得學彿係由死入生
當人覺得好痛苦,係因為執著於好多事
害怕由生入死所以眾生皆苦
但彿家所說要離苦得樂,唔再入輪迴
其實係由超脫死亡去重新領略生命
專注於現在,做個好人發善念
而希望來世唔再痛苦

一直冇緣入彿門
但對生死宗教topic好感興趣
點解佛po同耶po啲留言差咁遠?
想問下係邊度學?
請問咩叫善法欲
雜阿含經
我又推介下:

中文版係世界最快樂的人
英版文係The joy of living

介紹一本書,叫與神對話
可以睇住第一本先
有興趣可以睇埋其餘嗰兩本
無慾望嘅終點會發現自己已經唔係人
自殺罪孽好重 好難輪迴就算輪迴到都會入下三道,所以要消除雜念先
如果學佛本身變成一種執著,其實都唔好

即係如果有一段你未睇得明,你好想去明,令自己有壓力咁,其實都唔見得係好事。好似樓主所講,唔洗急住去睇明佢。
就咁回覆都睇得出好佛
每一世都有課題要學:以我所知佛經冇講乜嘢課題,純粹係你累世做過乜,個世界就彈返相應嘅果報畀你,好多時係受苦 就算你下世投生天道做到天神,都未脫苦海,要修行到破除對「我」嘅執著先至覺悟解脫,脫離輪迴。但之後重有好多嘢要學,直至成佛。(大乘佛教觀點)
如果安慰人就唔使搞咁多嘢,飲下酒傾下偈就得啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞