學咗佛一年幾,個人開心咗好多,你問我答

943 回覆
1555 Like 94 Dislike
Lm
Take care
[url]等待思緒自然消融,會唔會培養左抗拒心,從而遠離當下?
你經歷咗啲乜
屌你老母
所有法都由因緣而生,「我」所講嘅都係空,但「空」都只係個作出嚟嘅名,表達唔曬所謂嘅「空」,但要比個名去形容佢,同時比個假嘅名「空」呢個行為亦都乎合中道嘅義思?
但唔get中道義係咩
唔係好明最後個句
阿彌陀佛
一個人孤獨寂寞可以點搞
阿彌陀FUCK
想開悟本身唔係一種執着
想開悟係一種妄想
一樣係障礙
一切因緣所起點解可以連到去虛無主義?
見你上面都好似有提到「無自性」,噉呢度又點解會推到虛無主義嘅結論出嚟?

若果你係困惑於「喂噉你都講到明迷悟與否無非緣起性空,噉即係迷同悟到頭來都冇分別啦,噉仲點解要追求悟啫」,我會話佛教真正在乎嘅係我哋能唔能夠親身體證呢啲義理而唔係聽完睇完得個知字,然後轉個頭返到日常生活就打回原形繼續隨習氣走、繼續起各種煩惱、繼續造各種惡業。而真俗二諦本來就係相即相入嘅,依有分別之相得無分別之理,迷於顯相而不明空義嘅人尋求徹悟事理唔會抵觸圓融無礙嘅二諦。
冇你所講嘅妄想,修行從何談起?
眾因緣生法:所有現象由對應條件聚集而生成、變異直至消失
我說即是空:聚集所成之下冇獨自成立嘅真實本體
亦是為假名:倒過來講即係一切都只係空有其名而無其實嘅假象
亦是中道義:明白一切都只係假象,就自然唔會落入「真實嘅存在」同「真實嘅虛無」任一極端
我冇睇呢篇,過一兩日有時間睇完嘅再同你討論下
唔洗睇成篇,直觀理解
所有法都由因緣而生,「我」所講嘅都係空,但「空」都只係個作出嚟嘅名,表達唔曬所謂嘅「空」,但要比個名去形容佢,同時比個假嘅名「空」呢個行為亦都乎合中道嘅義思?
但唔get中道義係咩
唔係好明最後個句
眾因緣生法:所有現象由於對應條件嘅齊缺聚散而生成、變異直至消失
我說即是空:聚集所成之下冇獨自成立嘅真實本體
亦是為假名:倒過來講即係一切都只係空有其名而無其實嘅假象
亦是中道義:明白一切都只係假象,就自然唔會落入「真實嘅存在」同「真實嘅虛無」任一極端
買野先前分析下係需要(生存條件)定係想要(just for慾望)
〉〉僧智常。信州貴谿人。髫年出家。志求見性。一日參禮。師問曰。汝從何來。欲求何事。曰。學人近往洪州白峰山。禮大通和尚。蒙示見性成佛之義。未決狐疑。遠來投禮。伏望和尚慈悲指示。師曰。彼有何言句。汝試舉看。曰。智常到彼。凡經三月。未蒙示誨。為法切故。一夕獨入丈室。請問如何是某甲本心本性。大通乃曰。汝見虛空否。對曰。見。彼曰。汝知虛空有相貌否。對曰。虛空無形。有何相貌。彼曰。汝之本性。猶如虛空。了無一物可見。是名正見。無一物可知。是名真知。無有青黃長短。但見本源清淨覺體圓明。即名見性成佛。亦名如來知見。學人雖聞此說。猶未決了。乞和尚開示。

師曰。彼師所說。猶存見知。故令汝未了。吾今示汝一偈。

不見一法存無見 大似浮雲遮日面
不知一法守空知 還如太虛生閃電
此之知見瞥然興 錯認何曾解方便
汝當一念自知非 自己靈光常顯現

常聞偈已。心意豁然。乃述偈曰。

無端起知見 著相求菩提
情存一念悟 寧越昔時迷
自性覺源體 隨照枉遷流
不入祖師室 茫然趣兩頭

古人心直,都好困難,現代人,五戒十善用把口,四根本戒守得微細,已經難得,想開悟....
,大善知識繼續努力,小弟講多個做,慚愧慚愧。
想開悟就要靠眾生了
大方廣佛華嚴經普賢行願品:
〉〉若無眾生一切菩薩終不能成圓滿大悲〈〈
解錯曬
原來亦是為假名係講緊我說而唔係空
咁講就明曬
但「真實嘅存在」同「真實嘅虛無」係咩意思
真/有同空?
簡單理解,空,人物緣聚緣散,不斷互相交錯,物理上不受各方控制,感受亦不受自己控制,如陰晴圓缺,隨水漂流,同海河中魚一樣,見到咩生物,搵到咩食,中唔中魚網全部by chance,就算海豚一齊生活群中成員都有機會遇到意外同生離死別,所以先let it be, let it go
點樣學習放下?日常生活可以點樣具體做出黎?
我成日都好焦慮,擔心人哋對我嘅目光,講每一句都好小心,人哋唔覆我又會諗人哋係唔係唔鍾意我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞