學咗佛一年幾,個人開心咗好多,你問我答

943 回覆
1555 Like 94 Dislike
咪睇老高,睇壞腦
的確係和光同塵。

但出於自然。 會慢慢對飲飲食食興趣了了。

特別有志修行的。會有肉身層次變成精神層次。

但緊記唔好修行病/著相。言法相非法相是名法相。

畢竟修道是非常之禁個人 ,亦非常之禁孤獨。

係一條自私的道路。

斷開人世。 只係一種方法。 反之亦然。

當常思苦集滅道。 唔好諗/做/講無謂野。即莫鳩做,鳩講,鳩諗。

云何苦滅道跡?緣眼、色,生眼識,三事和合觸,觸滅則受滅,受滅則愛滅,愛滅則取滅,取滅則有滅,有滅則生滅,生滅則老病死、憂悲惱苦滅:如是純大苦聚滅。
笑撚死, 連登仔竟然信佛
同意 content farm口水佬無益
概括,可以睇下中西哲學大德先賢。 可以理順你真正想問的問題。

環繞信同學。 暫時都無無法解決你的問題。

而問題在於問題本身。
宣揚思想,傳播知識唔係壞事,但宗教一出現就會變質
好過做耶撚
https://book.bfnn.org/books/0535.htm
解答到呢度大部分人既問題
所以常有言。 依經不依寺,依法不依師。

但著真謂末法時代。

先賢亦不少 。但比上世紀又是不多。
認識下乜嘢係佛教,乜嘢係坊間迷信。
迷信一詞,來自佛教,畀人話佛教迷信真係報應。
lm
以前嘅自卑、痛苦、哀怨,通通都縮到好細。

點樣令自己唔自卑?成日覺得自己好廢好垃圾 個人無乜自信
學佛有冇可能只係學佢緣起性空嗰種世界觀,覺得對睇透一d事令自己冇咁痛苦同執著有幫助,而唔接受同六道輪迴有關既反科學玄虛概念
也無不可。

性空都唔係人人都得。
甚麼是佛教

有人說:佛教是宗教;也有人說:佛教是文化;又有人說:佛教是科學;另有人說:佛教是哲學;還有人說:佛教是教育…… 到底甚麼是佛教呢?

佛教,巴利語為 Buddha-sàsana。

Buddha 即佛陀,這是古印度語的音譯,現在讀音近似為“布特”,意思是覺者,即覺悟了世間、人生真理的人。

sàsana 意思是教導、教法、教誨。因此,“佛教”的意思是佛陀的教導或者說是覺悟者的教導。
佛家點解釋鑽石山白卡斬人單野
呢件事發生之後唔開心左好耐
究竟係咪真係避唔到呢啲事既發生?
佛家有冇解釋
推薦讀《轉法輪》,白話文簡單易明。
https://big5.falundafa.org/chibig5/zfl.htm
開心咗咪好囉! 推廣吓都好嘅!
點睇放生
通常解釋都係話前世有關聯而做成嘅因果
即係電影 大隻佬 講嗰樣
首先定義佢係壞人,點壞法?相害左你?你睇佢係壞人,佢阿媽又覺得佢係好人,邊個岩?壞人係佢本質?定係你標籤佢?

姑且當佢係你憎既人,憎既人升職都隨喜?要做得到好難,但係有可能做得到。首先要對仇敵都生起到慈悲心,要做到咁係需要有次第咁做分析性禪修咁練習,由

1.對自己生起慈悲心
2.對自己愛既人生起慈悲心
3.對自己一般般陌生人生起慈悲心
4.對自己憎恨既人生起慈悲心
5.對所有眾生生起慈悲心

之後隨喜任何人,對你嚟講變得好容易。你如果做得到,保證你比現在快樂好多,人緣亦好好多,同埋你已經冇晒憎恨既人。

開心禪二階有教授

https://www.tergarasia.org/課程/開心禪-2/?lang=zh-hant
Hello???
呢句說話唔係叫你諗吓,前世做左啲咩你變到今世咁。因為無論你點諗,都係冇人證明到你咁諗岩唔岩。

呢句說話係提醒你,當下種因,現在身語意三門做既野係影響到未來,而小心選擇,努力當下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞