學咗佛一年幾,個人開心咗好多,你問我答

943 回覆
1555 Like 94 Dislike
佢講以法為師 係怕後面班人知啲唔知啲亂教 教到套野錯哂

佢講既法姐係以佢教既野為準

你睇佢想用窮舉去論證眾生皆苦 已經好明顯感覺到條友係哲學家想講邏輯 講道理 你班人就走去信禪宗不立文字直指本心

禪宗上到位純粹係以前識字既人唔多

仲有你講信死一樣就著相 呢到已經明顯變左佛家思想去左中國溝左道家 道可道非常道
呢個「同一個人生」,相同既係啲咩?
就算身體,由嬰兒,小孩,青年,少年,老年
都已經唔係同一個身體
佛教都唔講靈魂
前世今生只係心識換咗身體既一個界定
其實由琴日到今日,上一秒都呢一秒
都已經係一種前世今生
佛祖本身講既野都係針對唔同人,有唔同方法。所以先有聲聞乘,獨覺乘 等等。

金剛經好多時都用 莊嚴佛土者,即非莊嚴,是名莊嚴。

呢類句子, 其實唔係正正所講用言語表達唔到。

甚至乎, 般若 呢一詞 包含智慧,但又超越智慧。 所以只可以音譯。 的確係同老子所講,道可道,非可道 有異工同工之類

我無話信唔信,既然禪宗可以流傳咁耐,咁一定有佢可取之處。 都係一種可以去到彼岸既方法。
天心說/地平說是學說,即係未經證實的想像,跟科學無關。

科學是對現實中不斷重覆出現的事實現象的歸納,藉此理解世界的運作規律。這些規律是不變的,即係完全一樣的條件作為起因,會產生一樣的結果,只有這樣理解因果才合理。佛是一個覺醒於存在的運作規律的人,佛法就是一個覺醒者(佛)的教導(法)。一切都對應現實,教導才會有效。

但人總是屈服於幻想,教導也會因人的幻想而被扭曲,也因不同地域文化的摻雜而成為不同大小的異教教派,實際上已完全偏離現實,甚至完全打壓現實的一切來符合人的幻想需要。
學左之後仲有冇洩洩,食唔食得牛?
嗯嗯,我舉的例子不好。

規律都緊要。基本根基打唔好。 好影修到出偏。

佛法也是規律的一種。 不過大到有d位人睇唔到。

至於證實。 好多佛先賢大德都證左。

同科學的證實。一樣有人世的局限。

惟一我不認同。規律是不變的。

所有的野都會變。

而規律的不變,建基於時限。

所以無常。 包括科學所證的一時之據。
金剛都提左過

非法非非法。

因為不可說 。

言語界限左。
有用科學去質疑/否定。 佛法的不確定性。

係完全無必要的。

你不會問熱水點解唔凍。

展示事物的一種形式。工具或其他。
其實唔洗寫咁大段文,「鬼」無確切定義,無法否證。只要「鬼」嘅存在無確實證據,我就唔信有鬼
規律本質都係無常

所以番番去。 唔好講鳩野。

係解脫痛苦。 去彼岸。或得道成仙。

當思苦集滅道。
即係話你都會質疑佛教嘅部份對鬼嘅描述嘅部份?
我無呢方面嘅知識,make唔到comment
問熱水點解唔凍應該都係一個學習思辨過程?(釐清定義)
你上面講嘅「我唔信有鬼」中所指嘅「我」係你定篇文嘅作者余海峯?
追求一個有/無答案的答案本身都係。

如科學係證明現像的一種。

文學係展現水的投射。

哲學係水的半杯。

定義本身。。或者本質本身。

清晰係一種需要。 而非必然。
但其實有樣嘢叫「隨喜功德」,就是見他人累積功德,如同自己積德一般的歡喜。
留名學野
短暫性(即無常)屬於存在的三個特徵之一,不是規則的本質。

好好做人,不心存彼岸,這樣會讓我更能活在當下。
科學使萬物有冷氣涼,快樂。

而使林超英或其他喜熱惡冷的不快樂。

而用科技質疑佛法。 也不見得使科學家快樂。

但會使用科學質疑佛法的人快樂。 而護法不快樂吧。

再番去可渡之人。

唔信就不可渡也 。

佛法係尋求不是施捨。

修道係修理自己唔係修理人。

說法功德無量。不信不打緊。

老祖連魔王波旬扮佛子傍法都得。

好少事。
如何理解善人要經過九九八十一難先可以成佛,而惡人只要放下屠刀就可以立地成佛?
也可。

對時間的維度睇法有別。 規律本質已包括變化的過程。 不變係在一個特定時空內。

叫規律。 已包含一種變化。 如日出日落。 水向下流。

剛強眾生有其生存方式。 安樂就好。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞