學咗佛一年幾,個人開心咗好多,你問我答

943 回覆
1555 Like 94 Dislike
視乎你學到咩程度
識人學佛學到離埋婚個女都唔爭
過去嘅恩怨比佢講到係償還另一半
但人係有天性
點睇荷里活斬人單野?
係未因果?
其實當你發現有時你連自己嘅呼吸都控制唔到,你就會深切理解到越執着,只會越痛苦,放下先會自在
震頻?乜嘢嘅震頻?高過幾多Hz先算好?
佛學(緣起法)其實可以獨立於輪迴呢個概念
算係無神論者
但偏向相信佛學
佛學主要提倡改變自己,放下執念,有善心
凡事順其自然好事就會來

耶教就你唔信/質疑個神就要落地獄,係異端,係魔鬼
單純遠離所有人,咁你自己本身根本無改變過。砍腳趾避沙蟲
完全唔妒忌人當然做唔到,但淨係少啲諗人,做好啲自己,唔影響自己心態已經夠
你去睇吓啲cyberpunk 文學
同資本主義嘅意式形態硬碰 企圖要做個特別嘅人 唔畀人剝削根本冇好下場 你首先要認清嘅一個事實係 你唔係權貴 就係權貴隻狗 無例外
我就係諗唔通呢個理論,完全唔合理,明明自己無作孽,但又要受
提到中道,咁你點睇中觀般若學既二諦觀
〈觀四諦品第二十四〉:
「眾因緣生法,我說即是空,亦是為假名,亦是中道義。」
你覺得最準確既解釋係點樣?
「開悟期間的確要執著係有為法上」
咁咪已經係同佛學所講「空」既概念自相矛盾?一邊叫人信因緣所生法,一邊又話開悟就一定要執著(未計本身「想開悟」呢個行為已經係一種執著)
佢哋啲理論唔係基於哲學,所以聽故唔好駁故
唔係好明,既然所有野都係因緣所起,就算我「知道放下乜嘢、明白點解放下、學識點樣放下,到最後做到真正放下」,我開唔開到悟,甚至能唔能夠開到悟,但原來一切因緣所生法,咁咪姐係虛無主義既支持者?
首先你要明白佛入面「空」既概念
空姐係解無自性,無一樣野係有一種獨立於其他野既本質,而當我地去認知呢個世界時,好自然經常以為呢個世界既野都係有自性
例如你會認為一支筆係有自性,佢有名,有顏色,有形狀。
但佛家同你講,你搞錯左了,呢支筆係由好多野組成,例如咁岩要有人想整呢支筆,咁岩有呢種材料,又咁岩比你見到佢,咁多種既條件要一次過達成哂,呢支筆先可以存在。
你一直覺得「明明自己無作孽,但又要受」
係因為你覺得自己係一個「業」既carrier ,自己係一個有自性既存在,當係可以拋棄呢一種睇法,你就會自然接受上世種既因,點解今世唔關係事,而你,都要食個果。就好似大隻佬電影所講:「日本兵唔係李鳳兒,李鳳兒都唔係日本兵,但係日本兵殺左人,李鳳兒就要死」
我覺得,唔肯定係其他人係咪咁理解/佛陀係咪咁講
戴個頭盔先,始終唔係專業

我覺得冇衝突,不過講緊嘅階段唔同
如果有眾生夠聰明(有慧根)
可能一開始就唔洗用任何有為法(文字/語言)
就可以開悟
但好多眾生未有咁嘅慧根,就要用好多方式去理解咩係空,點解五蘊皆空
有好嘅工具(有為法/方便)去幫到人了解嘅話何樂而不為
但又冇需要好執著係個一個特定嘅字眼上面
修行嘅法門有成八萬四千種,呢套唔啱用嘅咪下套再試下
到真係深知何為空/開悟之後就再冇需執著係任何有為法(字眼/文字)上
用返過海嘅例子,冇船又真係過唔到海嘅
但過咗去之後就再冇需要,呢個時候就唔使執著

不過其實我自己都未係好了解到咩係空,文字上嘅定義睇咗好多,但又唔覺得係了解

甚至其實宜家係到解釋追求開悟是否執著都係一種執著,都冇需要深究

始終佛教嘅究極目標係離苦得樂,如果過程入面有任何事令到過程冇咁信你或者咁苦,咁就可以放低/唔好執著呢樣嘢
但如果同你目標係一致嘅,咁就冇需要執著呢件事係咪執著
如果話有方法可以畀你記得番前世做過啲咩呢
但係就要透過修練禪定

就好似失憶
失憶之前做嘅嘢係咪完全唔洗負責任
關於空,我可以同你討論下
空姐係無自性,任何野都冇一種獨立既本性/independence。任何野都係需要靠其他野既存在而存在。
不如你講下你對空有咩問題,睇下解唔解答到你
我知文字上「空」會咁樣寫
但係我自己有睇心經
我覺得入面嘅空唔係就咁一句無自性就講到
我覺得觀世音菩薩用咁大篇幅去講個空字應該要有多啲意思
但又諗唔通
我冇睇呢篇,過一兩日有時間睇完嘅再同你討論下
唔洗睇成篇,直觀理解
照見五蘊皆空
空=能量/變化
色=有形的物質
當下一刻,喺受住之前既果影響既同時,係可以創造新既因,令到你之後有唔同既果,因緣法並不是命定論既意思
我自己覺得
一個人學佛
會換另一班新既朋友

因為佛教果種價值觀
同一般冇信仰既人
果種享樂文化唔同

亦都同基督教/天主教/回教/道教
本質上好大差異
佛教係唔講第一因

小弟係覺得
大家係成年人
如果你揀信仰佛教呢條路
係一個慎重既決定
你人生條路會係唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞