學咗佛一年幾,個人開心咗好多,你問我答

943 回覆
1555 Like 94 Dislike
我覺得順其自然就得,唔使強迫自己

個人經驗係接觸咗佛學之後,有時好自然想食清啲。冇特別迫自己。
有聚會呀,出去玩嘅時間就正常食,唔使刻意亦唔想人哋牡登就我。
李鳳儀唔係日本兵,點解要死?
學術台有d道佛,歷史post 可以望下。

一我不是昄依。 二我不是佛學徒。 三講經文哲理者比我好者更多的係上面。

大抵與老祖有緣無份。

佛教同佛學係兩種不同又關聯的野。 好似內功心法,同拳形套路。

佛說本身不是宗教。 佛哲理本身係一種思考。

有追隨者而系統化先成為宗教一門。 方便法於人世管理推廣。 道教類似。

如果拿走宗教。 佛說其實係人修仙的傳記記錄。而從者亦有。

但宗教尼一個體現本身係法門一種。

有時有緣睇到片言隻字。 當個無畏布施 。

佛哲理本身當成一套解決煩惱的心法。

練心即思維。 睇事物看本質會另有別人世體會。

係一種解決痛苦的方式之一。

亦宣示出口,渡法, 去處。

道法亦然。

求的好簡單。 我的形容就係安樂。
佛佛佛 我佛你
有冇睇阿米個佛學channel?
有呀
佛陀都有教人點管理金錢,在家眾管理好財富係無問題
大家點睇“佛道一家”呢個講法?
最好遠離同輩先,嫉妒同比較通常係對親近嘅人先會產生嘅情緒。做到無晒朋友,唔用social media都減輕起碼7成慾望
如果有因果,咁世做好人果個以前都係壞人黎架喎
你炸咗人間道畜生道仲有四道比你輪迴
好似係
好多阿羅漢同修行人都會自殺,但佢城自殺係因為承受不必要既痛苦,例如重病不能入定,有更什者因為初禪不能夠長時間維持就係入到果陣自殺,佛陀都話佢呢個方法係成功
如果有重病唔係有住嗔心去自殺其實無咩問題
接受現況,心即解脫
心不斷拒絕、不斷掙扎唔會令外境自行消失,到頭來只係畀偏執同情緒填滿自己嘅心,寶貴嘅心力就噉被白白損耗。與其係噉,不如嘗試慢慢從外境抽離,將焦點重新投注喺自心,覺察呢刻心中感受、念頭、情緒嘅相繼而生,等待佢哋自然消融。當你唔再習慣喺不知不覺間將心力放喺冇意義嘅內耗上,心就有空間容納、有力量實踐具建設性嘅內容,境遇先至有改善嘅可能
輪迴係每個生命自己內心輪迴,唔係出面有個system強制你輪迴,所以prove外面無意思
佛陀弟子500阿羅漢貴族黎同埋佛陀接納低下階層唔代表佢只係向佢地說法,反而佛陀多對國王貴族階級說法,因為當上層人有改善自然下層既人都好過d
You are absolutely right too
個網好有用
多謝
學佛叫做有個途徑比你去學
唔學佛就真係隨緣等自己悟出
係咪所有事都可以用因果輪迴嚟解釋
希望幫到你,慢慢黎,找尋都係一個過程

https://youtu.be/OBPI3C0NHYQ
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞