[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#107

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
咁轉頭俾錢先
真呀, 我正想講雖然開HDR暗位出番曬黎, 但個MON好似有層野蓋住左同埋平時D野彩度真係唔夠
你部電話係咪amoled mon?
播同一條HDR片拍埋一齊睇就明白
好似條片45秒果到咁, 我開HDR除左門口果兩級, 仲可以睇埋門入面遠少少仲有一級

但我平時用開既就係上完兩級, 係第一條粗少少既橫間果到就開始黑到睇唔到野 差勁多
發唔發灰同條PQ curve較成點有關,好多時啲edge lit lcd會將某個value以下嘅黑色直接cut咗,唔係full array backlight/OLED都係用返SDR算啦
14PRO, 拍埋去我覺得係亮度問題 電腦個HDR暗到仆街, 點解唔可以較亮度
唔係PIXEL DIMMING點都會灰 有像素污染
我已經睇過晒d 高階mini led tv
Mini LED真係冇咩價值,成本高得嚟效果又唔夠好,分區多就要大量算力,又熱又食電

都係嗰句LCD連OLED一條鳩毛都不如
mini led點差都好
都明顯好過edge-lit
畫質方面
睇咗下原來香港冇賣DWF, 香港Dell保唔到,有事要拎返大陸搞
隻mon本身就唔夠光
HDR MODE正常已經幫你開到盡
即係sdr 果d係用其他方法搞光個mon?

btw 深究黎都好似冇乜用, 簡單結論係咪就係oled mon 就可以無腦衝hdr, 其他mon 唔好搞

因為黎緊都要換電腦, 係既換埋個moon 佢算 希望下年d 240fps oled mon 平d
SDR本身光度範圍細 隻MON就會放大光度
50nits嘅野 可能用緊100nits就出

OLED MON最好揀光面
對呢隻好有興趣
只係見JD連運費要5500左右
收到

btw 電視moon 可唔可以係到問埋

我電視係x85k , 支援4k120 (雖然我插hdmi2.0 2.1得3米, 唔夠長插唔到落電腦)

我由電腦mon 轉插落電視mon 試你條片果陣, 發覺開唔到hdr(右下得4k, 我自己係電視set hdr10都冇用) 係windows hd color 果到開hdr 就會自動熄左佢, 請問咁樣應該點搞
chatgpt:
DP線還支持更高的色彩深度,可以傳輸更多的顏色信息,從而提供更加真實的圖像。

1. 想問 我個mon 4k 60hz, 用DP 比HDMI線 啲色真係好睇左?

DP線還支持多流傳輸,這意味著一個DP接口可以同時傳輸多個視頻和音頻流,因為可以使用一個DP接口連接多個顯示器,而不需要使用分配器或其他設備。

2. 唔使擴充插糟(分配器?) 駁兩個mon? >>>>
= DP串聯功能 mon駁mon ?
支持DP串聯的顯示器會在其連接端口上標記“DP in”和“DP out”

此外,DP線還支持更好的壓縮技術,可以將高分辨率視頻流壓縮成更小的文件大小,從而減少帶寬的佔用。

3. 即係睇片快啲? 上網/hard disk
平 $4000, 無保都無所謂啦。直運係唔知有問題比唔比退
我都係用電視做MON
我估你係條HDMI線問題 開唔開到4K 60HZ? HDMI deep color有冇開?
如果你純粹想試片 用返電視內置YT APP仲好
dell保養好有用
包OLED燒印
仲有咩國家平?
室內燈膽色溫原來都影響畫質
用開6500k燈膽轉3000K睇部C2冇咁靚 即刻換返6500K燈膽
拎咁大個moon 做電腦mon

btw條片自動開4k60 , 但hdr 果邊係揀都冇得揀

hdmi deep color 好似唔覺眼有呢個選項 .

但load 一load, 我部電視都唔係oled黎, 都係收皮算
42吋做MON好爽
直接用電視內置YT APP 理論上好過用電腦出
SONY+VA都好過你隻vg27aql1a
日本/美國,但運費你預800-1200港紙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞