[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#107

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
40 27” 60hz大家會揀dell定lg?
4K 27” 60hz大家會揀dell定lg?
怕運送爛咗,同埋保養唔知點搞
爛咗買過隻都平過你喺香港買 用官方集運仲可以本地退貨

保養咪拎返大陸搞 再講你喺香港買有保養咩 換隻mon要人等幾個月 俾貴一倍之餘仲要係啲幾年前嘅model/panel
4k 144 有無618屌打系列

想問下中國呢啲雜嘜牌子Mon抵唔抵買
俾多幾百有ASUS VG27AQ3A-L, 仲要最新友達panel, 你真係要平就買Viewsonic,但係同你張圖嗰幾隻一樣係TCL panel, 冇咁好
香港1600 買到機械師同acer既2k 170hz既mon, 京東賣1199人仔,計埋運費同兌翻hkd,係咪應該香港買
2隻都垃圾brand嚟 acer啲mon有咁cheap得咁cheap, 1000蚊隻mon俾幾百蚊買個垃圾保養自己諗值唔值
啲正常/新model香港全部都唔入,就算入都半年後嘅事,仲要貴勁撚多,搵鬼買咩
咁24-25吋揀邊隻
小弟最近隻MON壞左幾耐下
最近見618 1600人仔有27' MINI LED
就決定入手試下

結果如下
P3 色域98%
DELTA 平均1%以下

限縮係SRGB. 去唔到99%. 得98%
平均DELTA 0.68%
47.12 色樣應該係因為限縮色域. 調教唔好導致藍色溢出

先講隻MON優點
SDR最高600NITS (理論上500左右色先准)
HDR 待補

有HDR、P3色域覆蓋高、色準唔錯、色溫可CAL至6500附近
用黎睇HDR片唔錯
目測YOUTUBE LG OLED DEMO可以做到好黑
係HDR情況下分區控光、動態對比做得幾好

再黎講缺點
打呢篇文發現全黑畫面邊緣位有少少漏光
用標準模式(一般模式) 對比度好差 (測試500以下)
限縮係SRGB情況下. 大概回升至900.
理論上可以更高,但係色偏極為嚴重

但係如果唔開HDR情況下
打開分區控光、動態對比
情況會差過唔開好多
分區控光有種似更改相機GAMMA曲線
高光壓低到數據丟失

總結:
1. 目測相顏色同IPHONE 13 PRO 原色調有些少出入
( 戴個頭盔. IPHONE 色准唔係絕對,但APPLE做到顏色較為統一)
2. HDR效果幾好,想試MINI LED睇NETFLIX可以一試
3. 品質要睇人品
4. 買返黎最好CAL下色
5. 1600蚊人仔算係咁

以上乃個人第一次用datacolor spyderX Elite測試
個人測試手法或許有出入
唔係專家唔代表完全正確
睇咗下京東MSI G253PF 380Hz 1849 不過就預咗啲build quality冇咁好同OSD難用
量子點只係三星技術個名?
其他品牌如LG叫nano cell ips,兩者可否話同一技術?
補充 inncon 27m2u

27吋4k60hz miniled
如果32” 4k 144 10k內有咩選擇?張枱得60cm厚?如果用mon 夾拉後extend到枱後用C2有冇得諗,C2邊度仲有貨
最大問題係冇服務 尤其是好多零售而家唔比即場試機 叫你自己返屋企試完有乜直接搵代理 咁要個零售黎做乜
然後代理又成日借d意屈你人為損壞 結果隨時新買一開就壞 零售同代理都唔理
香港買電子嘢慘撚過食屎
仲係諗緊27" 定32"
32" 大d可以av多開視窗,但打槍GAME就太大,睇唔晒個MON
左右擰頭/ 眼球
33”較返2560x1440/1920x1080黑邊,玩得槍game最好都係27” 2K OLED/360Hz Ultra Fast IPS
黑邊係入driver panel較就得?
原來可以咁玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞