[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#107

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
dp dsc係會咁
38吋
以為係ultrawide
點知係16:9
咁岩想換部38吋
啱啱換左C2 做電腦MON,有冇巴打有懶人包c2做MON有咩要set?
咁平仲想QC好?有點強人所難
想買個內置喇叭嘅mon俾 ps5用,但揀剩幾款冇乜頭水,有冇Ching可以俾下意見?
budget有限,$2000以下

Gigabyte - G27Q
Acer - VG271U M3bmiipx
Acer - XV272U V
Acer - VG272U

或者有其他推薦都可以!
主要都係想有2k同120hz
Input capability version?
qc唔好 幾靚都冇用啦
係唔係果D 天價mon
仲要冇行貨 一定要amazon先買到?
佢寫行

自動光暗好敏感
如果你電腦檯係窗邊
你最後可能會熄左呢個功能
旋轉感應就視乎你有無需要
非工作應該無幾多個人用得著?
我code狗就覺得幾好用
我用返原裝個switch底座就用得啦
27吋4k同2k有好大分別
PG27UQR 新款有HDMI2.1,HDR光d,高Hz d
XG27UQR 好舊了
呢家一係mag281urf/27gp95r
一係gp27u or 其他mini led機種
XL2566K input lag 6.7ms

要1080p我買360Hz Fast IPS唔好? 3000蚊有找有硬件G sync, input lag 低 1300:1 contrast ratio

唔識唔好扮識, OLED得240Hz, motion clarity只係好過360Hz IPS少少, 同埋input lag低啲, 我咁多隻都買曬, LG嗰隻2k OLED真係行撚開, 乜嘢setting都唔俾較, HDR得嗰幾個勁奇怪嘅mode, 都唔知tune嗰條友係咪人類嚟, 對眼睇到啲色同正常人唔同, ASUS嗰隻你噏得出嘅都有得set, 除非平好多, 否則買LG真係搵笨柒, 啲售後仲要勁垃圾.

真係要1080p TN motion clarity去淘寶買隻國產360Hz好過, 2000幾蚊已經有, 買zowie產品嗰啲全部都腦殘嚟, 最好笑係嗰啲話咩職業哥都用嗰啲傻閪, 不如問下自己係唔係職業哥先, 人哋職業哥使唔使俾錢買隻mon?

2K 360Hz玩main stream FPS求其搵張3060Ti/3070都夠做(apex 要4070Ti先推得滿300FPS), 用咩1060嗰啲就唔好玩fps返屋企瞓覺算啦

27吋放遠少少=一鳩樣, 仲有25" mode 2368x1332, 差嗰2000蚊點解唔買PG27AQN走去買垃圾XL2566K? 2000蚊買最前沿科技Ultra Fast IPS, wide gamut panel+真係有較準過嘅色, 600nits 亮度, 更快嘅pixel response time, 更低嘅input latency, 硬件G sync+variable overdrive, 地上最強Black frame insertion, 用條J諗都知買邊隻啦師傅
XL2566K用咗半年, 開唔開Dyac其實差唔到好多, 只不過flicking比起240Hz少咗, 玩落對眼冇咁辛苦, 長期keep住閃理論上對隻眼有害, 除非個frequency去到幾千以上, 所以一直都叫人唔好用呢啲功能, 就算職業哥都冇幾多個用, 不過佢哋唔用嘅原因好多時都係因為唔肯定打比賽係咪同一隻mon, 要重新適應就好影響穩定性
睇視距, 離得近(30-40cm) 個分別會幾明顯, 遠少少就唔多覺, 同埋睇你拎嚟打機定文書, 文書/做嘢都係買返4K

PG27UQR光啲同埋有variable overdrive, 打機嗰陣開咗G sync畫面順滑啲, XG27UQR係2020年model, PG27UQR今年先出, XG個邊框厚到咁狗都不__
https://www.youtube.com/watch?v=DQPcutXEsrs

香港冇得賣咪外國買, 買過10隻8隻都冇事
DP DSC alt tab會黑mon幾秒係正常, 但閃嘅話有機會係條線廢又或者隻firmware有問題, 我隻XL2566K同27GR95QE都有時會咁, PG27AQDM就開HDR+10BIT嗰陣遊戲入面一flick就4條邊都有白色, 換咗線都冇事, LG同ASUS條原裝線都係垃圾嚟

去淘寶買條Dell原裝DP 1.4線(12蚊)=Problem solved, 200幾蚊嗰啲kaiboer個頭勁短有機會插唔到落張GPU度
咁我都支持2K ~ 4K MON 既... 又唔係職業... 27寸基本... (又唔係職業..)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞