[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#107

1001 回覆
1 Like 3 Dislike

想問下自營同無自營果啲店買有咩分別?
同埋618買電子產品算係最平?雙11果啲會唔會再有優惠
自營=京東出貨+京東售後,如果你揀香港地址嘅話唔俾order就去返淘寶買,然後集運揀返官方嗰個順豐,618應該係最平
更正一下viewsonic VX2781-2K-PRO係innolux panel先啱
你地會唔會額外加錢買佢個保養?
你覺得需要咪買,頭7/14日有問題嘅話就可以退貨/換貨,隻moon本身有3年保,同埋有乜事你都要拎返大陸搞,保養同呢啲額外服務唔包香港。
仲以為京東自營售後保養都係好似退貨咁係香港收
講真你唔係買啲垃圾牌子mon好少用用下自已壞,mon呢啲嘢好低技術,一個殼,一塊液晶、一塊TCON、一塊mainboard同一隻火牛,只要你買返嚟係冇stuck pixel/問題就基本上可以放心,買mon最怕係啲廠家偷工減料俾埋啲垃圾DP線,好多時花mon黑mon都關條線事,驚就去淘埋條DELL原裝線。

天氣潮濕咪開抽濕機,出街關窗關房門,否則咩電子嘢都壞
咩叫垃圾牌子
GP27U都好大機會係KTC代工
Cooler master咪垃圾牌子 垃圾build quality垃圾software,不過友達原裝mini led來來去去得嗰幾隻,cm嗰隻amazon有得賣啲人先走去買,但800幾USD一啲都唔平,俾我揀我求穩買返sony, 啲造功靚好多OSD用起身舒服好多,有咩問題都好快有新firmware, 售後又好
我覺得好一般
又霧面又唔係好光
咁低ppi 光度都上唔到去

我寧願要34吋qd-oled機種
你睇d咩唔光
友達原裝mini led都冇部正常
PG32UQX 貴+冇HDMI2.1
X32 FP 貴+垃圾firmware

M9最大問題係黑位唔夠黑
要黑買OLED算啦,Mini LED呢啲過渡產品伏味濃到仆街,上年年頭NVIDIA話之後有2K 300Hz Mini LED, 到最後又冇咗回事,有可以係技術問題解決唔到,本身high refresh rate已經熱,再加埋幾千粒燈珠,功耗應該超高,跟著又冇得喺歐洲賣
好多用友達mini led嘅mon都走咗數
成本高,售價高,效果又不如OLED, 出咗都冇人買,LG WOLED 2K 240Hz呢塊雖然擠牙膏但真係超多人買,出咗先幾個月已經係咁減價, 過多半年可能5000-6000買到大牌嗰幾隻
就咁桌面開100%亮度 個innoco得 iMac 亮度一半 去YouTube睇hdr片又係唔光 1000 nits係咪呃人
一係你隻眼有事 一係就fault mon
我平時亮度較8已經好光
100光到盲
仲有1000係巔峰值
唔會長期keep到1000
開左hdr同local dimm未?
岩岩開左local dimm 好似光左D 但開左HDR但local dimm又關左

想問最光既setting應該要點較 多謝巴打回覆
8我都頂唔住
我用3咋
HDR強制local dimm
定係我個imac太光 有比較 但無理由架
姐係開左HDR standard 就係最光?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞