[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#107

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
呢家D 1080 21:9 都幾平, 文書用其實值唔值
tested GTV5, RE4, COD: MW(新版), Horizon zero dawn
全無問題
全奇唔好信pricx.com, 自己落場問, 分分鐘平50-150$
我琴日問, centrelfiexd 全黃金高登最平
你係咪有睇實時fps
3999 RMB
唔窒, 順玩就已經ok, 唔追fps黎打飛機
仲有個問題 如果用4k mon睇返1080會唔會矇左好多
因為我都算成日睇youtube
唔窒係主觀感受
Fps個客觀數縮
係腦場咁啱m9同lg 27 2k oled放左一齊
見oled係好過m9少少,但oled霧面睇落唔夠黑,反光好似灰多d
真係好浪費塊oled
咁講低D期望都少D
同埋唔係隻隻game都有dlss
幾吸引
題外話 試過見到m9同27gp95
肉眼分別不大 唔知有冇開住HDR
LG d色仲靚d 不過色水好自觀
要睇HDR
色水既話成日行街都覺得最平果d***43 4k電視都好過霧面mon,sharp好多,明明都係賣4,5千蚊
果d電視好似mon咁近距離睇10分鐘已經眼殘
我都覺太光
但e道好多人用c2
真心問 你地平時係咪長開HDR
我通常netflix時先開
亮度可以調整
Mini led就係要光
想買m9 但又怕運過黎爛
amazon 連運=7200 平香港800但又怕要賭
27” 呢塊OLED個coating係matte同glossy之間,清過普通LCD, 你話唔夠黑意思係同C2比?
全程買曬保險怕咩。。 其他公司唔敢講,順豐就運過好多次mon都冇事
睇HDR content先會開
Win11 有auto HDR將冇HDR嘅GAME增強去HDR
但唔係隻隻game都得
Amazon埋單都係6600啫,仲未計credit card啲回贈,老實講陸運穩陣過空運,萬一唔好彩出貨用UPS,你隻mon一定碎,上個月先俾UPS掟爛張4090
係。佢現場有燈,反光係霧面d黑位好似灰白咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞