[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#107

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
係,官方集運,第三方就唔好濟,好高風險
SORRY, 我到今時今日先發覺原來HDR係要手動開
一直爬文都見好多巴打話要睇spec黎開hdr, 真hdr先值得開
想問下 vg27aql1a 夠唔夠資格開hdr , 定係hdr呢樣野係某d情況下先會開, 平時都係熄左佢?
mini led背光,OLED,Micro led先夠資格開hdr
vg27aql1a有支援就可以開黎玩下 HDR要有content支援先得
最簡單去youtube搵HDR片
推薦試呢條HDR片
https://youtu.be/N1-Jmq7BLFE

要有寫HDR先係出緊HDR
我見結算果陣只可以用三方集運,咁樣係咪可以放棄啦
京東嘅話個所謂三方都算係官方,呢個相對穩陣
無G-sync 但用N 卡會點
咪冇G-sync, 可以點 隻mon好舊?邊隻model?
會唔會好易中招
你可以問下京東個客服,因為我都冇試過運去外國,但我見啲國人喺外國都照喺京東買mon, 又冇咩見過出咗事四圍嘈之類
即係用普通模式同開hdr黎試, 睇下自己鍾意邊個就開邊個?

btw 有冇話打機果d就開番正常mode會好d? 同埋開左hdr個mon好似濛濛地
係 但你個HDR暗位應該會好灰
打機都係要睇隻GAME有冇支援HDR 或WIN11 AUTO HDR
1440P MON開HDR有機會自動開左4K冇點對點 SET返1440P
JD 見倒 ALIENWARE AW3423DWF
係1080P
3840X1080=兩隻1080P左右拍埋 唔會變4K
無硬件G sync唔=冇G sync, 只不過隻mon入面粒處理器唔係nvidia嗰粒chip, 而且未必係壞事
買兩隻xg49vq
上下拍埋延伸畫面就=4K
客服答無喎。係唔係software 都無
呢部係唔係低買? 我見大約$8000
打去HK dell 就得G-sync 款要$12xxx
試完, 開HDR後成個畫面D彩度都低左勁多 (但個MOON開左HDR 黎分別睇4K / HDR4K 就明顯HDRD色靚D), 睇黎都係未夠資格玩HDR住
抵買,DWF可以update firmware, 好過DW, 隻mon到咗check完冇問題去官網申請保固轉移, 有3年保養
彩度都低左可能你平時用開廣色域mode過飽和 睇慣加深色
或者隻mon HDR mode出sRGB唔準
你講完我又試多次黑位, 反而我用開既SDR(?) 黑位會黑晒, HDR反而睇到D細節 我已經唔知到底邊D先係正確既色了
HDR細節係會多D
話未夠班開hdr係因為對比度太低 暗位發灰 冇層次感 光度又不足
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞