[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#107

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
咁咪好近 而家27上左臂先好d 以前會太近
幾時有4k 240 oled 要換就換到依個spec
或者micro led
2024 q3 之後
m28u 有冇得諗

早幾日換咗MSI mag274qrf-qd
睇youtube嘅時候發現有啲白色一條條線向上向下郁
但成個mon淨係觀看次數灰灰地色呢格會咁
一播片就會郁 暫停又會冇咗
gif睇得唔係好清楚 真係睇嘅時候好礙眼
暫時打機都冇事 唯獨睇youtube就出現
已經更新咗顯示卡driver但都冇分別
有冇人知咩問題 幫幫手
求教 MSI MPG321URQD塊面板已經係2019年產品
而家仲值唔值買 同價錢仲有咩其他提議
輕量遊戲但少FPS 主要執下相 youtube nextflix
唔好C2 放唔落
要平價原生4k 120hz 10bit得呢塊
但周圍都冇貨
各位, 小弟mon新手,
想搵個1080P(2K應該唔夠推) MON.

現況:
用緊11-12年前HP 2509p 27吋
個mon條邊勁粗上同下佔左2.5cm, 左右佔左2cm
display card: RTX 3050 (所以唔諗4K)

要求目標:
1 張檯放到: 高: 44CM; 寬: 64CM; 深:22CM (最盡放唔放到30吋?)
2 BUDGET: under 2000HKD
3 性價比高
4 HDMI
5 盡量唔考慮大陸BRAND
6 1080P輕鬆打下DIABLO4 , 唔玩電競GAME
7 唔要曲MON
8 不需要內置喇叭

各位師兄請出招比下意見, thank you
視距幾多? 1080P揀25吋友達MON
視距 : 45-60 cm
咩係友達MON?
THX
其實25寸2k 65Hz都唔少啦,點解唔出25寸2k 144Hz芒
我追左連登堆po, 資料都有半年至一年以上, 唔太update,
得出以下6個選擇:

1 msi Optix MAG274QRF
$2800

2 Gigabyte 27吋 QHD 165Hz 電競顯示器 M27Q P
$2800

3 Acer Nitro VG270 27
$2100

4 lg 27 4k uhd 27ul500
$2580 (無得較高)

5 ASUS 28吋 TUF IPS HDR10 4K VG289Q1A
$2500(無得較高)

6 ASUS 28吋 TUF Gaming UHD 4K 電競顯示器 VG289Q
$3100

各位有無第D updated既建議?
你display card係3050wo
無計啦, 窮...
依堆mon係2k/4k?
如果2千幾有2k可以照買FOR將來升級DISPLAY囉(應該3年後)...
個mon要性價比高 但係你張卡性價比極低
因為1年前部 石切 電腦預1080P打機就夠, 唔太追4K果d
3050夠1080有突嘛, 入左坑好難攪
2K mon 睇 1080P 會矇
一係儲錢買2K mon + 2K display card
唔可以向下兼容? 即係可唔可以較返1080P MODE?
(小弟唔識 SOR)
會全屏矇 視窗細 唔建議
視距咁淺 買27吋驚睇到你眼攰
買25吋都係玩返1080p
但而家已經使用27吋1080P中,
新依幾年出既27吋1080P MON有選擇嗎?
唔好搞咁多嘢啦 儲錢上27吋2K啦
有,不過京東方垃圾panel囉
追咗半年得出啲咁嘅結論 睇來呢個post真係太多行家打手

香港買嘢=送錢俾垃圾代理+幫業主交租 真孝子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞