[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#107

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
原來6月底

諗住等消費券就即刻買希望到時候有現貨
但係睇price.com有d已經有貨賣
我訂法奥話6月中到貨

之前問飛馬話呢個星期送到貨添
PG27AQDM但要另外買條DP線
LG = LG panel, 色域廣少少、對比度都高少少但LG LCD啲Quality Control好屎,抽唔知幾多隻先抽到唔漏光,

ROG就友達panel,漏光控制比較好,較色較得準啲,OSD好用啲仲有variable overdrive畫面更順暢

可以睇完review再決定

https://youtu.be/bgX5GdamG64

https://youtu.be/DQPcutXEsrs
PG27UQR漏光控制都唔好得幾多
右上角成1.5nits 右下角0.6nits

LG 27GP95R四角漏 但暗好多得0.5-0.8nits
講梗普遍情況牙清,LG漏光漏撚到驚了
唔知啲大舖會唔會有

揀左PayMe拎消費券,驚無地方收
我以前用友達panel都唔覺得特別好
你嗰隻幾多年前呀師傅,你買返十幾二十隻近2年嘅友達再講啦
咁又係
acer呢部定姑媽gp27u好d
有冇42-43in mon介紹
Acer啦,話哂都真係做開Mon
部x32 fp多bug到唔似做開mon
而且acer mon唔識自動開HDR mode
想麻煩各位巴打幫我試啲嘢

https://youtu.be/vEKtElvxl8A?t=319

啱啱換咗個mon,想問下大家睇上面條youtube入面隻mon個screen係咪都係波浪紋一間一間咁樣

以前都冇留意咁多,換咗mon先發現到
OLED
42C2/42A90K
PG42UQ(霧面)
屋企人想換MON,有冇D平個MON架可以升降既MON推介
用唔到MON ARM要用MON架
3千樓下,27吋以下
諗緊LG 27GP95R定Acer XV275K P3好
LG 27GP95R睇實物, nano IPS D色好正
XV275K P3始終有mini led背光同量子點
Spec上完勝
唔小心手指大力少少按爆左個mon
點解而家d mon咁脆弱
睇緊vg259qr 想知點解有d鋪新版仲平過舊少少既vg259q
仲要呢隻hkc代工
好1516賭唔賭一次acer好
想請教下
好耐以前用緊viewsonic xg2402
呢排換左機 依家1060依家換左4070

打Apex個畫面都唔係好順
但我見個mon都係144hz 1ms
係咪買個隻mon行240hz先好啲?

我有個朋友 170hz mon 已經順過我感謝求教
想買隻高fps 既4k 27" mon 拎黎連電腦同PS5
應該入inzone m9定有其他選擇
想問下 間唔時玩CS同LOL 其餘就連macbook睇片/switch/ps4

Budget 3500内可以買啲咩買4K 60Hz是否不智定都係買gaming mon好啲

求解答屌細力啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞