[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#107

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
睇你開咩畫質
開低畫質唔驚cpu唔夠勁
買咗個新mon連switch show no signal
但連電腦就有畫面係咩原因?
低畫質減輕GPU壓力 正正係睇CPU發揮啦
低畫質先驚CPU唔夠勁
CPU/RAM頻寬都有影響的
特別係推高FPS
咁應該開高畫質?
高畫質提高GPU壓力 但FPS唔會提升
唔係提升,佢要唔跌
追求fps自然唔會開高畫質,唔理咩u
總之CPU唔可以太弱
近代I5/R5都OK
唔好舊到咩9代 zen1果D囉
好,我翻去睇下咩U先我畫質都較到最低為咗fps,ram就32gb
電子垃圾, 垃圾response time, 垃圾色, 垃圾造功, 加多少少買PG27AQN/等PG248QP 540Hz(可能delay到年尾), 或者買PG27AQDM ($7500左右)
540hz要咩卡先上到
玩csgo valorant overwatch求其3060 ti都夠做
屌你加少少差唔多加成倍
PG27AQDM邊度賣7500
乜嘢多成倍,自己唔識上網格價?PG27AQN 6字頭人民幣,何來成倍? 得啲弱智閪先會喺香港買電子產品
買水貨有死光點 點樣解決
咪退貨/換貨囉, 唔通點? 運費又唔使你出, 你喺香港買要自己call車拎返去鋪頭, 來回幾多錢??
邊間買水貨
如果24/25吋係唔係基本上垃圾mon
24‘’太細,唔會有OLED 或 miniled
自己睇rtings
https://www.rtings.com/monitor/reviews/best/by-size/24-25-inch
再細D 21.6吋就有OLED
射擊GAME 就睇RESPONSE TIME, ANTI-BLUR....
最快係WOLED Gaming Monitor..
之後就Zowie 360Hz dyac+ (TN)
Cheap Cheap : viewsonic xg2431 PureXP+ MBR (IPS)
其他 ELMB/ ULMB 會減少refresh rate 無咩人用...

未來ULMB 2 = 主動控制OVERDRIVE, backlight strobing
Available Today:
Acer Predator XB273U F - 27” 1440p 360 Hz
ASUS ROG Swift 360Hz PG27AQN - 27” 1440p 360 Hz
Available Soon:
ASUS ROG Swift Pro PG248QP - 25” 1080p 540 Hz
AOC AGON AG276QSG G-SYNC Monitor - 27” 1440p 360 Hz

咩都唔想搞又要最清最快... OLED high refresh rate
ASUS PG27AQDM 240Hz 2k
LG 27GR96QE 240Hz 2k

27寸同24寸之間要時間習慣... 27寸係ESPORT 極限...
1080 升到2K 又好睇你硬件推唔推到240/360 FPS ... 一大三寬..

專心打FPS... 買2566K 又錯唔晒既.. 慳返D錢去部腦..推高FPS...
可以參考下,thanks
不過budget都係預5-6千內,再睇睇先
27 曲mon 2k
邊隻好

MSI G272CQP
MSI G27CQ4 E2

ASUS VG27WQ1B
ASUS VG27WQ1B

samsung odyssey G5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞