Olympus/Panasonic M43用家討論區(24)新鏡90mm微距

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
em1x - 849g
om1 - 511g

你接唔接受到重多300g?

同埋om1 高iso真係好啲
換機前都先靜靜地諗下,最感興趣影咩題材?
你對相機有冇要求?
人像?家庭生活?街拍?旅行?生態?

換機前諗清楚點解要換呢部機好過我地呢度比意見你,因為最清楚自己要咩嘅往往都係你自己,就咁答你我哋都係推坑多

之前分享過,去度呢個環境仲支持m43,就最起碼都要OM-5以上,雖然都係迷你版EM1-3,其它真係唔好諗啦。

有budget換OM-1又不仿諗下雙修,市場上真係好多選擇,只不過m43可以任性又平平地入齊長中短火。
以同價買到ff 初階or aps 中階來計唔值

但鍾意m43就無所謂 , 尤其om1未出前都以為em1x m43 係絕響
手持OM-1 死窮撚想問下長中短係咪買呢3支夠哂玩?
短: Pana Leica 9/1.7
中: O記12-100/F4
長: O記100-400/F5-F6.3
9奶不如買8魚?
你諗住點玩先

如果係窮撚
會唔會考慮12-200 頂中長鏡
然後搵多支1.8 定焦室內/淺景深用呀?

窮就em5 iii, 12-45 kit
加 P20mm 1.7, Oly 40-150 plastic
小弟以前用開Nikon,幾年無影相。呢排心思思想買新機,本身一心上FF,但尋日心有靈犀睇咗一睇OM-1啲片覺得好能正,感覺真心做到輕巧+一鏡走天涯。而家心郁郁想試O記
咁唔洗諗就OM1+12-100 再買多支 17/20 Pro咁就差唔多
用緊gx8 因為通常會長插支15mm 又唔鍾意成日換鏡
諗緊好唔好平平(真係要平平地)買多部機黎插其他鏡
香港邊度有得買?
hktvmall
HKTVMALL啲鏡價錢係咪最抵?除咗12-100仲有邊枝好?
相信係
信用卡仲可以回
f1.2 x3
300/f4
齋計價錢, 星際計埋 2% 都平過 tvmall
今日去完星際
就算碌埋卡
鏡同機都平過hktvmall
想問吓有無師兄有心得用咩大光圈鏡影星/ 銀河?
我煩惱緊
影星/銀河天氣先決..

靚到..
而家星際OM-1賣幾錢..?
肥花尋晚問123xx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞