Olympus/Panasonic M43用家討論區(24)新鏡90mm微距

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
睇返第一頁個list P記好多鏡都唔錯咁,OM-1配P記會唔會差咗?

睇枝HX1025好似好正
唔會差左
只係無左aperture ring , WR 同 dual IS,
唔影雀
應唔應該OM1 升S5 II?
新入坑就om-1 + HX09 + 12-20 f2.8 pro I/II + 40-150 F/4 會唔會太癲?

有無師兄有其他建議?
琴晚睇說明研究左好耐
om1 個panel改得幾多下
無show灰階,要係menu㩒
拉curve直頭要chok出黎咁
洗唔洗後製再執執?
定直出就咁正
成日心思思想trade走a7c換OM-1,用咗好多年OM,之後玩過Pentax/Canon/Sony FF,始終都唔捨得賣部EM1ii。見而家a7c仲有價,可以換部OM-1,但係OM-1睇落又笨重過EM1ii…
直出已經見到,入lightroom dehaze少少已經得
邊間? D.C.?
我都係emii換om1
黎緊去旅行睇下用落咩feel
琴日研究下部機點用
大細無咩分別,揸上手膠少少
多個十字制focus好似易調d
但擰ev/光圈/快門 果兩個碌好似無咩好轉
個手柄揸落感覺有冇差咗?em1ii係我揸過最舒服嘅機。
琴日先買ja
拎出街實戰下先feel到
揸上手個位差唔多
但個面d料應該唔同
就咁齋摸2野好似emii舒服d
無*咁
防水性強左 會有影響轉盤手感
我覺得 1240+40150,可以改成12100
帶少支鏡,總重量又輕啲
多謝師兄。尋日上咗showroom 玩咗一陣,個sales都係咁講
諗住買
om-1 12-100 100-400
如果影風景多
12-100 真係插左唔洗點換鏡
夜景都OK
EM5 mark iii 仲有冇得賣?price.com 問咗幾間都話無貨

本身用緊gx85 想換部反Mon同高像素啲
百老匯仲有

入坑了

見有新朋友入坑 我都唔好意思咁耐剩係做cd-rom
由GX1開始玩到而家,無大家咁叻同咁熱衷
之但係幾代細底機都陪我去足曬所有旅行
呢部GX9,雖然靚仔不過買不逢時,19年買咗無耐就無旅行去, 擺多過用
今年報復式用返盡佢

今日上價格網睇,而家水價仲貴過四年前少少
心情忽然靚番哂

係呢度多謝咁多位ching嘅貢獻,尤其係冇咗om用家網之後。如果唔係呢度我會以為已經冇曬人用細底機。
感謝!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞