Olympus/Panasonic M43用家討論區(24)新鏡90mm微距

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
我都咁覺得,所以買左OM-5
連ep3 gm1呢啲陳年機都仲keep住十年前個價
amazon jp 賣緊 e-p7 $4000左右,如果我對對焦要求冇咩要求,佢機仔細細幾輕便隨街snapshot記錄日常小事,係咪幾好?

曾經有諗過 om-5,但佢比起em5 iii既 upgrade唔大,加上要上到$7000價位,都想買定部機仔,留返d錢買鏡頭,或者留定d錢遲d升級用。

謝謝各位
ep7 新機我見都係7萬yen

如果比4千買部2手em5 3代係最好
係呀,e-p7外貌討好,機身輕又平,真係好吸引,作為街拍相機真係好吸引!

em5iii 二手 $4000應該都難
pdaf evf 側反mon 都抵返
大家都係古代micro usb
的確,但我覺得 e-p7冇evf反而係佢既好處,keep到個體積細。
ep7加20餅當gr3x用
想買部m43平時行街幫女女打卡用,GM5係咪細得黎最好用?

主要日頭靜態
唉,黑白色冇左discount,變返$85000了。
如果手頭上已gm5 , 可以係好用
睇你駁咩鏡
我係有鏡無機pan記35-100, 10-35 1.7

但想搵啲細細支prime唔想用zoom, 唔知有冇啲細細40mm 之類(ff 鍾意影85mm)
P 42.5mm/1.7
O 45mm/1.8

我都想知邊有重有GM5
紅色好J到
綠色鱷魚皮先正

不過我朋友唔要嗰部係黑色
日拍流通多數全黑
紅黑第二
銀綠仲要有盒gd condition真係好少
不過宜家坐底都五萬yen起跳
有冇啲係pancake好似20mm/1.7咁細
20mm/1.7 已經最細嘅大光圈

要咁細得番 14mm/2.5, body cap 果堆
我其實唔追大光圈不過睇嚟無長蕉可以咁細了
唔介意細光圈
P 35-100mm/4-5.6
平靚正

https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=11892
14-42mm F3.5-5.6 EZ
想要餅又要~85mm 就呢個啦
唔要求大光圈同 用長焦 ,
打卡來計真心手機好過gm5
始終假境深都係太假。ff 85mm嘅話f5.6都好立體,就係唔知m43 42mm係咪差唔多
好普通的 ,m43 等效既話
不過真係想用有evf 既機加換鏡有儀式感就gm5 加幾支定焦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞