Olympus/Panasonic M43用家討論區(24)新鏡90mm微距

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
8-25 & 40-150/F4
25.2
8-18
12-100
300/4

郊遊風景多,唔使我講,都估到最尾長插支天涯鏡

逼小小,一個相機袋裝得哂,連埋部EM1mk2,陽光夠,腳架都唔常拎,有時連支300都唔拎,揹咗10日都唔覺攰

係預到啲生態嘢對焦追唔切

未來都應該呢個組合上陣
巴打想增加嘅組合同支1218好似好衝突喎

我對上次一次去旅行係 OM-1 + 12-40mm f/2.8 + 40-150mn f/4 + 老蛙 7.5mm f/2
老蛙果枝有啲偏黃綠色,麻麻
日後想要 8-25mm f/4
F4 轉 F2.8

升級光圈之嘛
ultrawide 而家多左選擇啦
1025, 新果支 9mm同 8魚都得嫁

我就係OM1 + 12-40 + 40-150 F4 同PL 9mm
我覺得呢個組合係最好
m43 啲鏡其實好齊
總有一個組合啱洗

去旅行
818+25.4+1232餅
~長鏡如果有特定目標(例如櫻花)就
40150F2.8
~無特定
pana 45-175電zoom
或者索性唔帶

去旅行影風景wide多過tele
應該Pana 45-175
zoom 咗都未必知
1232 餅配細機又係正
一機一鏡搞掂哂
1232餅我插喺GM5到放衫袋見啱就影

大機(EM1系)就插818影大景正景
影食物/closeup/靚人就換25.4
冇人用P機P鏡嗎?
我而家用緊GX85
都太耐冇玩過
有14140, 15/.7
如果我想入手支tele鏡 應該用邊支好?
100300?
or O鏡?(唔排除會入手一部大機 )
買左12-100之後真係長插懶得換鏡
除非特定場合
P100-300 又平又輕
300mm 日頭手持都影到
MIJ
有冇O記75-300用家分享下使用感?
1代定2代?

2代呢個size 基本上無投訴
日光無敵,弱光無力 (傍晚呢d 時間出來look like shit)

配em1iii 都做到指那打那,少拉風箱 (除非影近遠野交替)

同埋佢變焦位太輕,用手係鏡面施力,好易一野由300 >75mm 排線會斷

如果呢個價錢就唔使點考慮散景
未試過海外訂鏡頭 想問下日馬買鏡頭啲包裝係信得過應該唔會撞壞枝鏡?

好想行動
說好了的父親節特價呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞