Olympus/Panasonic M43用家討論區(24)新鏡90mm微距

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
睇GROUP講已經賣晒了~好癲~

呢口價太平,sold out 正常不過
最終日馬訂左 ¥95,583

OLYMPUS PEN E-P7 EZ Double Zoom Kit
・Olympus Pen E-P7 Four Thirds Sensor Mirrorless Camera Body
・M.ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm F3.5-5.6 EZ Thin Standard Zoom Lens
・M.ZUIKO DIGITAL ED 40-150mm F4.0- 5.6R Telephoto Zoom Lens

The camera body and two lenses together weigh 677g, lightweight and easy to carry.

仲平過二手
咁平
有冇人放 EM-5 III 二手,m4/3 好難搵二手...
有無巴打試過pana機配12100/4? 個防震係咪真係會廢咗武功?
部g9放咗喺防潮箱好耐 最近諗緊好唔好買支12100旅行用
Amazon 做緊OM-5特價
$999
開關後靚仔少少既無反基本上都係西價
最少貴500-1000

真係多得上面唔少
果兩支鏡唔值錢
你一問完,Carousell就有部二手放出黎
放得貴
呢個價,不如買水貨OM5
$7900...差得太遠吧。。
up
Promo係咪就係講緊早兩日EM1X呀
其實我諗緊 EP7。我用緊XH1都嫌重。
上年年尾由 em-5 ii 轉去 om-1

個trigger係上年開關去日本既時候懷疑個火牛唔岩電壓 叉壞左個代用電池docking (同時充到果舊果隻)

但個trip仲有幾日用唔到相機會miss好多相 所以第二日死死地氣去電器鋪拎住買過個

一問之下人地根本唔賣咁舊既叉機 當下諗到既方法就係買舊原裝電睇下有無啦

個店員都話就算有電池 咁耐之前既電池都方會有電 個問題又番左去點樣叉到粒電

最後只好用女女果部em-10 iii頂埋個trip

經過呢次之後就覺得em-5 ii似乎完成左歷史任務…
佢幫我紀錄左唔少既moments帶左唔少歡樂俾我
係歷史既巨輪之下我應該要買部新機去keep going影相既hobby

所以再下個月既trip之前就係OM day(又咁岩下個trip之前)試機 同場又買定左枝 40-150 f4 pro

12月個trip真係開心使用

遲下再講用後感
OM-1 係 超班旗艦機,一定係正(我都用緊)
我反而想知,轉左大機,你有冇咩係失去咗?
失去左輕巧

selfie黎講5仔10仔單手都ok

1仔。。。。可以嘅 用時間制囉
你係新買的轉機?

果陣都有諗過轉會 機身優勢M43一早就無左 唯一係鏡頭真係細好多

我問番自己 有無信心轉會之後鏡頭再重左會拎出黎用? 諗過一輪都係無決心

果陣去OM day都諗緊要40 150 f4定f
2.8 但f4果個輕便程度真係好屈 本身有枝12 40 f2.8都係上山下海必用 只係有時唔夠手長咁解

然後都係問自己40 150 f2.8咁長 無得縮短 去旅行想唔想拎先 最後都屈服左係輕便既淫威之下

4千幾蚊有枝pro鏡長焦真心抵玩

另一樣應該就係外觀 om-1係傳統單眼樣得黑色 唔同em-5呢類復古造型有銀色 個定位同fuji類似

事實fuji係marketing方面 sale既角度都係好成功 (仿菲林機)

暫時係呢d
一樣em5ii用家
不過,依家主力係om1+fp,
em5ii諗住用嚟做副機影星流跡或者長曝時補其他角度,上個po啲星相就係em5ii嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞