Olympus/Panasonic M43用家討論區(24)新鏡90mm微距

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
急用就買平嗰部 ,g9ii 睇下大陸水貨首發搶唔搶到 , 搶到就平。 唔係就 om1 , 細部好多…又輕
國行其實都玩得過, 之前淘過幾支鏡都好好

不過黎緊12月去日本, 果邊定價加埋匯率同退稅好似好抵

https://ec-plus.panasonic.jp/store/ap/storeaez/a2A/Product?CATEGORY_CODE=CAM0020001000
去旅行影相無法子唔承認手機仲方便,相機仲係咪首選其實都可以深究下,時代唔同咗,拍片紀錄好多時會佔比重多過相片。
自己覺得去旅行一部insta360係首選,我試過用P Lmount/A74,發覺都係手機拍片最方便,360就做全景/UW/selfie/落水落雨都無需要收機,基本部相機係負責低光同人像。
今年3次日本都係OM5+45pro/20pro攪掂70%相,枝825真係想放咗佢算

Btw…OM-5真係旅行首選,A7c2收貨後可能會調位🤪
我差支17mm
有支pan 25 1.7
另外 有12-40 2.8 pro
用緊 Em10.2
開始覺得 2.8 成日唔夠
M43既鏡頭唔計1025先係真正既細支
A7C再細部都改變唔到
M11+35APO 唔計
我就係前排睇演唱會用電話搞唔掂先決定重啟我d相機同鏡頭計劃

之前疫情冇出國同埋少出街
都好耐冇用過相機影相
d機同鏡擺低左好耐
而家決定再玩返相機之後都有諗過好唔好轉會轉FF
研究完之後都係繼續用返M43
點解?
我舉個例
有好多人都鍾意玩兩部機or 以上
咁我諗我一部旗艦級大機
一部可以街頭snapshot既細機又好似RF咁既
但係我又想兩部機可以同系統可以共用d鏡頭
咁OM / Pana 就可以滿足到我
你可以話咁Fuji同Sony都得啦
咁假設我出一次trip 想影風景同演唱會
如果帶兩部機+四支鏡去 (8魚 / 15.7 / 12-100 / 40-150)
呢度夾埋都係3kg 左右 而且仲可以收哂入一個背囊入面
用APSC或者FF就拎唔到咁多鏡了
而且亦都會貴到我唔敢用

至於手機...頭先我講果幾支鏡做到等效2X~300mm 既range
電話有幾多部可以去到呢個range
同埋光學既野 電話始終都係追唔到
亦都俾唔到一個又快速又穩定既操作俾我
呢個真
之前睇過A7C2,但鏡頭諗唔掂
太大同重
20-70 F4 G都成 499g
有無om-1用家留意到部機會自己無啦啦震動?
我有時用部機我隻手feel到部機自己響度震動緊,唔係對焦果啲震一吓,係keep住輕輕力震咁
但係一時時,佢震緊果時你都仲可以對焦影到相,我都唔知點reproduce
你開左防震咪震囉
防震會未半按快門果時響度震?
你關左IBIS都仲會震?
如果更新過....你default reset 部機再睇下
如果真係諗影相, 無論操控, 反應, 相片畫質, 攝影功能 上 OM1 絕對係遙遙領先優勝.

考慮P記只有一個原因, 就係當你睇過P記拍VIDEO 拍出來個檔案, 原畫嗰種細膩畫質, vlog lut 既色彩幾細緻還原..... 咁你就會考慮P記. 但係留意返 P記影相係O記面前係=殘障, 所以真係當佢係拍片機就算...

簡單而言, 影相就用OM, 拍片就P記 , 但係想兩味又影相又拍片, 只需要O+P買哂就得 M43啲機價好賤,
Sony 一部A7C2 影到相,拍到片
撐下場先
OM1 40-150Pro
話時話大家覺得G9ii 配三代既12-35+35-100定12-60+50-200好?
計光圈緊要1235+35100
係喎之前傳聞話出50200F2.8 pro
無左影既
我都等緊呢支所以未入手40-150 2.8
g9ii 個spec ,影相同拍片都強喎,GH6 SSD直錄又有埋,加埋PDAF ,連拍,cmos升埋,防震又升埋

OM1 贏到嘅可能得畫質,但唔會贏好多
35-100 2.8見會轉Lecia牌頭出
但好似內裡完全一樣
打算入手舊果枝35-100 2.8補強M43遠攝(影人為主)

想問下35-100/2.8有咩缺點?
會好似支42.5/1.2咁慢半秒嗎?

利申:初代EM-1+12-40/2.8+42.5/1.2+15/1.7
35-100有旋轉散景
攝影新手第一次買travel tripod
想問下腳管直徑26mm拎黎影星空夠唔夠穩定?
現場大唔大風,伸唔伸中軸先重點,同埋除非你係超長曝光

正常旅行腳影銀河星軌,疊相呢d 用途夠用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞