Olympus/Panasonic M43用家討論區(24)新鏡90mm微距

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
輕便就not q2 啦 ,前面二部都係炒價又唔抵
執部xe3 二手重抵d
Em5.3出去多
A74留番去旅行先用 或者香港有特定野想影先帶
ff冷門野sigma fp
om em5 ii & om1
m43仲有部gm1
我多修曾經試過d鏡撞哂焦段,攪到自己每次出門要諗帶咩好,用一排自己試哂做比較又用電腦睇返啲相,自自然然就會搵到真愛,用嘅keep唔用嘅果斷賣,咁就清晰哂。
一部輕便機我覺得係必須,你嗰3部我會踢走RX12,換GR/X100v/Q2呢三選一,要輕一定不是Q2,不過一定係最高質,而m43輕便有質素係zoom同tele而己,其他可以skip。
你想多修係兩套系統互補,一次帶哂出去?定係2揀1?呢個會影響你點下決定。
分享下我自己旅行就OM-5 40150 f4長插,放袋備用+枝8魚
部Q2就掛身影大部分相,之後crop相。
咁樣全日帶住都好輕鬆。
如果師兄係玩埋不妨諗下係互補定還是買多一整套系統,後者就攻頂如下
OM-1 + 8魚 +1218 +25 or 45pro
如果你持有a74 , 買部om1 真心唔值 , 除非你會以super tele 輕巧打鳥計 (不過目前以sony 白鏡輕量化都無乜so)

轉其他系統既吸引原因
fuji : 玩佢d 膠片模擬 (前期方便)
olympus : livecomp 同live nd
panasonic m43 :拍片

以上講緊你唔介意玩多套野

如果單純你想腰包袋部有質素既機or 輔助a74

咁唔好諗買多套可換鏡
E-M5 1代 (冇價所以長keep算 反正elite black 版好靚)

A7 II (陳年FF但唔追焦唔指3片都夠用)

如果M43 好似大43年代想打FF
出埋啲大大支1.2pro 就已經錯哂

但大家都係陳年sensor
20mp 對apsc 24mp 就有得打吓
而家有傳OM 就快會出50-200 / 50-250
希望唔會好貴啦
手持高解像
全景深攝影
live ND
https://omsystem.com.hk/product/dslr/om1/feature2.html
論方便,電話一定贏
相機影完要入電腦gen HDR,但畫質無可能差過電話喎
個景靚,點影都靚
相機直接hdr同入電腦gen唔同咩?
同PL 支f2.8-4 打。。。
有冇人等緊G9 II?
想要GX9ii多啲
希望 G95 II (相位focus) / Pen-f II (OM1 sensor)
OM1 10-25
數碼城睇下先
應該唔會再有G95 呢條line
Pen-F II都應該唔會有stack sensor, 而且未必有II.
開左個L Mount Post
有興趣可入去吹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞