Olympus/Panasonic M43用家討論區(24)新鏡90mm微距

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
講復古又唔復古
都係富士O記復古D
所以自己果時都唔買7c 買左74
A7C 全黑色會好啲
我前排都掙扎左好耐轉唔轉會好
最後都係決定留返係M43 呢個領域度
買黎體驗下幾好既
畫質係有分別不過出街旅行真係唔多想帶
準備去埋呢轉旅行都滅埋索尼門

重點就係呢度
我主要係想影下風景唔影人
所以散景呢d係唔太需要
有時會影下演唱會(日本)
可能又會需要超長焦
我亦唔排除將來會走去打雀打貓
你話如果係香港
出街淨係一機一鏡都話
去旅行既話兩機幾鏡
會重撚到行都唔想行
畫質vs便攜性
我會揀後者
買完FF 先發覺重量真係好緊要
以前PenF插支7-14都覺得重既時候
轉用FF先發覺M43真係好輕便
快啲岀新細機呀
用開FF 的會話:
底大可以聞相 M43一聞相就gg 不如用iphone
Em-10好似唔會再出新機咁
興趣呢家野
鐘意拿相機多過電話
影人覺得om d色水好似始終偏黃咁
已經off左自動warm同唔用vivid
最近問過150-400
原來一定要官方訂
個價係63990
拎張相來講下點偏黃?

相片表達上暖色冷色通常都冇一定標準, 你自己講得通就得. 而且市面上所有品牌相機都可以自己調整色彩輸出.
係, 影人會特別覺眼 ,尤其室內弱光
要前期set

目前使用以下設定,可以直出並與後期LR修圖接近
模式:自然
自動白平衡(暖色調關閉)修正:A-3 G-3
飽和度: 2
清晰度:-1
對 比:-1
高光陰影:陰影-2、中間 1、高光 3
灰階:標準
其他均為默認。
塊面個膚色
我都係試下影明星
然後又望番其他fans d相
覺得偏黃
不過我無dl人地d相
有對比先睇得出
我搵搵先
我試下先

但又想請教埋
如果室外有風景+人
較得natural
就無可避免backgroup d風景色就偏淡?
正常的 ,最主要係olympus 影人面d 黃色有種唔討喜

我自己用sony 同m43影人習慣前期淡色d ,後期先執番想要既色, 主要係前期自己構圖同俾model 睇d 相唔想太重口味 (風景就自己睇幾重口味都無所謂)

不過我都有fuji 機用膠片模擬就另計
Sony 唔駛諗復古, 佢A7第一代都話復古, 結果唔湯唔水.
你咩都玩齊
留m43 我貪長焦夠輕巧 , 同埋重點二手價太袋底

ff apsc長焦唔想帶

富士就純粹影d 創作野 , 主力都係sony
想問影星空 星河 有咩鏡推?
以前見人傾用 Laowa 7.5 f2
2光圈會唔會唔夠,係咪愈大光圈愈好?
8 魚 /p 記9mm
老蛙7.5mm

老蛙唔差的, 新手入門唔係成日用其實無乜問題
OM機影旅行人像想救 skin tone可以用黑柔or白柔去幫手,個人覺得本身OM現代pro鏡全部都係死sharp,影人已經唔太討好,加上WB偏黃,skin tone不太討好,所以想減少後期可以試下用柔焦鏡,夢幻感多d,將d光soft少少,同埋都可以淡化,重點係影人over少少,平時大家影景景物件應該都under同埋對比習慣偏高,影人用返同一套setting死硬
Panasonic 影人會好啲?
直出最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞