Olympus/Panasonic M43用家討論區(24)新鏡90mm微距

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
Em5ii 升到二千五左右
Covid 果時最平 見到千九都有

依家炒起曬都好 舊sensor 啲人都入返黎玩
想放左佢換OM1
有無話trade in平幾多?
trade每支鏡都唔同定點?
官網好似唔多覺有講
我仲有支12-50kit擺係度發毛
用黎trade下都好
face book 見人講好似支支唔同

12-50 有電動變焦又有微距
留嚟看門口都好丫
想要部平野黎玩下
Om5 百記係平,但加埋鏡就唔平
laowa出過咩ultra-wide俾m43,印象中好似有7.5mmf2
6 f2
暗角會唔會好勁
好少影微距
自己影d微型展12-100 都影到
請師兄指教:

我買左部 E-P7 打算玩snapshot,最近留意左枝pana既 12-60mm。我知道olympus combine pana會冇左dual IS。不過其實係咪唔係所有olympus既鏡頭都有防震?

我另外既choice係 12-45mm f4或者12-40mm f2.8,但上網唔係好check到依2枝有冇防震。

請問如果我用E-p7配panasonic既鏡頭會唔會好怪? 謝謝。
olympus唔係支支有防震,但本身部機嘅機身防震大部份情況都夠用
我留意到原來鏡頭名寫IS先有 image stabilization,咁12-40 F2.8 同 12-45 F4 似乎冇啵。咁唔大分別啦。
光圈多一級同少一級,焦段相近
我意思係 olympus機用 Pana 12-60mm 同olympus既依2枝分別唔大,因為依2枝冇 in lens IS,咁oly機插pana鏡冇 dual IS既issue本身就唔存在。
大家好,小弟最近由富士轉會olympus,各位多多指教
做乜咁傻
主要係因為鍾意打雀、影生態,富士個對焦唔係好夠用,ff啲鏡又太貴同重
如果係LUMIX 12-60,我會建議你睇以下比較。

https://cameradecision.com/lenses/compare/Olympus-M.Zuiko-Digital-ED-12-45mm-F4-Pro-vs-Panasonic-Lumix-G-Vario-12-60mm-F3.5-5.6-ASPH-Power-OIS-Micro-Four-Thirds

簡單講1245最近對焦同放大率你可以當係微距鏡頭用,如果日後換OM1/OM5/EM5iii嗰類可以玩景深合成,Pana鏡有weather sealing但用OM機係唔擔保的,講成像1245>1240>1260

1260只係贏tele長dd
M43 tele就係個系統嘅最大價值,歡迎加入👏
師兄,我想問 1260mm f2.8-4,係咪已經停左產?
唔係
OM-1 25.2

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞