Olympus/Panasonic M43用家討論區(24)新鏡90mm微距

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
影相計好似冇乜好過CNS 果堆24MP 大軍

之前係星際都見到都有d 心動,不過用慣a7r4 , 像素問題
用左幾個月就比人遺棄左
其實都只係影幾年

照用2.8算啦 拎去買其他鏡玩可能有驚喜
其實40150冇防震係咪差緊啲
明明大家都係PRO
12100都有 但40-150遠焦啲反而冇
冇鏡頭防震淨靠機身 加extender會唔會唔夠用
上面全新S5iiX 連兩支鏡都只係$178xx
支鏡又細又快 只係幾千蚊仲想點 。 睇返呢支鏡已經出左差唔多十年 , 仲要每次換新一代既機身,支鏡都會再快一次 好早已經入手抵到爆。

機身防震已經夠勁。 唔覺有問題。 而且加得增距, 不如換支384 仲好。
其實好夠用
不過之前入手前都考慮過50-200果支
最尾都係O鏡配O機先入40150
不過如果支50200太重 同太貴 我都係繼續用40150算
呀 最緊要佢同我支825 同size 好似都係77定72?
80300的焦距,咁的大小重量,仲要恒定光圈內變焦
對呢支真係好難有投訴
平到喊,唔洗再見到S牌d災難級skin tone同colour science ,仲有真IBIS…諗起都爽

今日10%off…仲平多$300

入埋code又平多5000円
落咗訂
Video為主s5iix真係好吸引
咁樣一機兩鏡先17k
終於加入p記

唔知幾時有機撚
自從轉左p記, 畫面靚左勁多, 顏色表現又舒服, 而且防震有返O記9成功力.

只係啲 6K H.265 FILE...啲舊機推唔到 要入部新MAC先掂
諗緊用咩牌子套籠mount住收音咪同SSD,S5真係好多choice。
幾時出有PDAF G9 ?

幾時到香港減價去東京嘅朋友有福了
估唔到天涯鏡都咁sharp

GX9, P14-140 (140mm), F7.1
OM-5 + 12-45mm 都有 特價
想睇,但係死圖
140mm, F7.1 :

46mm, F6.3 :
有部老豆留落黎既em1 mark1
有閒錢想升級去om1或者em1x,仲諗緊邊部好
sure om1
覺得值唔值貴一倍既價錢?
for recreation既用途
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞