Olympus/Panasonic M43用家討論區(24)新鏡90mm微距

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
定蕉唔係問題,問題係啲定蕉好大碌(對比部機)
所以我都問你gm5 駁咩鏡先係重點

我都係gm1加支75 f1.8
認真好似唔差網上睇啲相都ok
咁係 gm5 太細部嘅“問題”
諗住35至45mm囉。用開ff鍾意85mm

但又想有咁細得咁細有咁輕得咁輕我諗1.7/42.5mm可能係唯一選擇

無睇m43近十年,發覺依家啲m43鏡都越出越大,例如支41.5mm f1.2成450g
45 f1.8 都夠晒你用既

同埋f1.8光圈出左好耐 出f1.2 for 拍片or 糖水相

size 就...... 我主力用番ff
OM-1 40-150 f2.8

45 1.8/ 42.5 1.7都好細支啦其實
但如果你想要埋薄身, 一係就12-32 / 14-42依啲餅zoom個tele end
一係就應該得強國手動鏡
11月11 號唔知個omday trade in 有咩優惠
G9II拍片真係完全拋離
但塊sensor quality令人有啲卻步
仲有隔咗一晚開機要boot幾耐有無得disable佢呢
但同FF85 1.2比已經好細支
EM1配42.5 1.2平衡不錯
日馬 $3500買左部銀色E-P7,好期望!!
M43 我黎喇
日亞依家用HSBC 過15000 yen 直送香港有得平得2000 yen

所以支OM 20mm pro / EP7 又變得抵買
係呀,真心抵玩
放 水貨有單有盒 LUMIX 35-100mm F2.8 2代

好少用 有意留TG

咖哩用Olympus
日馬買嘅機係咪日文介面?
OM 就EM5 一代都已經有全部語言

Pan 就G8 GX85 (GX7 MK2) 之後就有中日韓

順帶一提, Fujifilm / Pentax / Leica / Sigma 都係全部語言都有
我睇緊日馬,但好多都唔送香港
買2手機?
有冇話邊部, 有啲香港仲平.
諗緊一係g9 / om 5 / em 10m4
全新都少送
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞