Olympus/Panasonic M43用家討論區(24)新鏡90mm微距

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
用白皇係咪好爽?

OM聽到你訴求,買吧
睇個人需要,諗咗好耐先至轉,我都用咗成年基本上冇乜投訴(除咗價錢),可以帶住佢唔使用腳架入叢林,影雀仔都好舒服。我喺外國天氣凍行一大段路入去影負擔都少好多。
最近睇緊邊啲機有靚MON/ EVF, 發現P記G100 都好勁, 3.68M EVF加個1.84M LCD應該同GH5 G9 同級.
Pana支100-400落olympus機身係咪冇左機身防震只得鏡身IS?
Pana 鏡 om 身 = 只靠om 機身防震
唔知會唔會有discount
有無人用過Panasonic GX-8? 想入部2手玩下, 有無乜野意見?
GX8 配某D 鏡+某D focal range 會有 shutter shock, 要update 去最新firmware, 咁佢會有 auto shutter 去避開 shutter shock (自動用 e-shutter)

最好配D 輕身鏡 (<400g), 重身鏡會 head-heavy 有D 難揸手
G100係好嘢
見好多人 comment 都屌G100 話無 in cam stabilizer, dcreview d comment 個個劣評, 究竟係唔係咁唔掂啊? Dpreview 嘅 score 都低過 gx8 & gx85
你當G100 vlog 機就係負評
但你只係影相,就完勝GX85
G100好用。細,輕,多功能,平。Pana menu 好用。可接新Pana Image Sync app。
尤其係當佢 social camera, travel camera。自拍,影風景,可以機不離手。

利申:有過GX85。用緊G100
GX85同GX9個EVF仲二手科技 要追rangefinder樣就一係GX8
但我印象中GX85二手真係好平 如果價錢有考慮 又唔介意16mp其實GX85係抵屌既
哇,你呢個 comment 好緊要啊, 我正正就係諗緊我影相為主, vlog 最多20% 我又 concern dx8 同 dx85 有 d 重, 睇來G100 我係可以考慮, 聽你咁講 G100 -> Gx8 -> Gx85
國行首發價
香港代理食水深真係世界級
都已經唔係食水深問題,係直情唔想你班人買,再唔係就拆做行水,保養有咩問題閣下自理
信X:我拿個代理剩係諗住賣白色家電架渣

其實國行算抵玩,之前淘過兩支鏡都無問題
買日水好過
有冇人會買G9 II?
準備買
跌穿1萬買
去日本時摸清楚實機再考慮
成萬銀一個電飯煲一定好賺過呢啲濕鳩相機
我都係咁話,到時先扑鎚買都抵
Yen 低水+折扣卷+退稅+信用卡回贈應該幾爽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞