Olympus/Panasonic M43用家討論區(24)新鏡90mm微距

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
之前旅行用 GX8 + 1025, 覺得頭大身細好難揸
去日本果時試過配GH6同G9, 雖然重D但手感好好多
依家都有D 心郁想轉G9ii

但其實我好鐘意GX8 有得向上果種 EVF
不過有依種 EVF 既就注定會頭大身細配重鏡手感差
G9II個spec好正
但同S5II同一個殼就有啲肥大
已經大過一堆APS-C同FF旗艦
不過就算係咁都有啲心郁
明明m43係應該sell輕便,
而家部部m43都搞到仲大部過Sony FF a7c咁
GX8用818平衡好多
加多支1235/1260應付到90%環境
1025太重型而且旅行都無咩機會用到大光圈

都積極考慮G9II
影人時
OM1+大43既1435 / 50macro
G9II + 25奶 / 425奶
咁就Perfect
我之前都有818, 其實好用但好衰咁講,講wide 又唔係好好好wide. 最大問題係唔夠光,配落GX8 又有low pass filter, 低光有時真係麻麻。

所以後尾賣左支818 換入老娃 6mm f2

好衰架,有時影到張靚相覺得帶多兩支重鏡都無所謂
我之前旅行會帶曬1025 425奶
如果入埋G9ii 我應該會想兩機兩鏡+6mm
1025大碌,但試玩果陣又覺得比想像中輕

部機手抦唔夠大就唔好揸手
用OM去旅行真係小三元f4 Pro加枝f1.4就夠了。
除非你真係為咗攝影而飛去玩,成身器材最後都係攞苦嚟辛,城市漫遊真係等效35/50夠玩,最多一枝UW補景算。
想買部2手機玩下
如果EP7點睇
以前M43果期用過EP1鍾情呢個系列
之前去旅行om1+emii+12-100+ 7-14
揹左幾日揹到膊頭痛頂唔順
黎緊去旅行想入手部m43
鏡暫時睇中假奶12-60 同25 f1.4
Body 就鐘意om1 多d

咁買好定係最好揀番g9 ii
o機o鏡、p機p鏡比較好
重用緊陳年GX7, 想升級返P機有無推介??
上一部仿rangefinder樣嘅機已經係2018年,你要返呢種機型市場上P記舊款,一係就揀就快賣街嘅舉重神器G9ii

你用得GX7都應該接受唔到嗰堆大機,手上如果無太多鏡,轉FUJI可能係比較好嘅選擇。
ep7 冇evf 冇pdaf
好雞肋

m43 真係要返部rf樣又齊料既機
P記夠唔夠膽出翻部GM先
p 記:無錢賺 不了
懷疑咁多年黎得gh5 最搵錢
唔理鏡頭,如果剩影相唔拍片,OM1 定G9 II 好
我都認為G9 ii比較好。
G9 ii for sure
我得兩支P鏡,如果轉可能轉 Olympics
如果想繼續M43既話
P既話GX 呢條線應該唔會再有
你一係keep住部GX7
一係就收部幾年前既GX9
O既話如果佢想繼續分返EM5/EM10兩條線既話下一部好大機會就係OM10
如果合併做OM5一條線
下一部就係EP8/EPL11
就搏佢會唔會出EVF啦
要升級就有新買新, G9 II, 買返舊機咪又更早想再換,不如繼續用GX7啦
同意其他人咁講, 一係唔升, 一係就G9ii
雖然我自己都想GX 有後繼機
但以依家相機市場俾手機食得咁西利, 其本上開返GX 條 line 真係好難
RF 依類文青機, 我諗得 o記有條件出, 去日本都仲見唔少年青人揸o 記pen

GX7 - 2013
GX8 - 2015
GX9 - 2018

G6-2013
G7-2015
G8-2016
G9-2017
G9ii-2023

依家仲肯買鏡頭玩既人真係少左好多 (一係開工一係死忠), 所以新機 aim 既 market 都係偏pro.

手機影到7成要既野真係夠曬殺食, 仲可以即刻 edit + upload 吸like
依家有多人仲肯坐向電腦面前慢慢過相, 開下software edit.

今次G9ii 同新 iPhone 一齊出, 我自己初初都諗買部新手機算, 手機先1皮可能都夠曬自己旅行用. 如果唔係今代 iPhone 無咩突破, 我真係唔會咁快諗入G9ii
其實我只係旅行時帶相機影相,諗諗下都係慳返唔升
同埋遠焦手提仲未可以取締住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞