Olympus/Panasonic M43用家討論區(24)新鏡90mm微距

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
我負評嘅, 唔關你轉咩會事, 因為係負評緊你
就算你話你Fuji轉返嚟m43都會照負

https://lihkg.com/thread/3491618/page/1
我仲以為你講緊Registax嗰種疊相
真心唔知因為我見Carousell都無二手佬話收

如果有嘅我試下PM問下
無新鏡 啲鏡多數係Gf1嗰個年代買
真係唔知賣哂trade唔trade到下嘢

但換完Gx8之後兩三已經無再用過套嘢,長期放喺度,呢五六年係用過一兩次
串緊崇日撚雙重標準
收既, 年頭都放過 8-18, 14-140i
G9ii 發布後我都有個諗法, M43 剩留 tele range
旅遊就入部A7cii + tamron 28-200 好似重輕過G9ii+我依家個組合
不過個心始終想留向M43
啲機同鏡 比起3年前重加左價。。。
我都好想留,成個form factor真係好正
GF1個年代我喺dchome話物理限制,M43鏡頭大細優勢係APSC/FF追唔到,仲比班sony粉串9我話科技會進步

但係佢都無心出,真係無計
鏡頭係有優勢
但電子嘢幾年差好遠
GX9都5年前
真心熱愛影相,對自己對畫質有執著一定用FF。對畫質唔太執著,咁不如用電話,依家電話都唔差。
收,預左價袋底
我都係唔想賤賣先留番m43

你放上旋轉可能重有好價dd
不如問下呢度巴打有冇興趣先
又或者上Facebook 啲本地M43 群組問下
又或者放上dcfever / carousell
最後先上星際
中秋幾日假期拎咗部ff機加枝50 1.8出去玩,決定下個月去旅行都係帶g95加14-140。
輕身令我玩得輕鬆啲。
我諗緊 買水g95
定拎g8 trade 做二手g95 好

因為g9 都係大舊左少少
照用G8 最多換支鏡仲好, G8 賣出去唔值錢, G95 又貴同都舊.
想問下,日森點做G9 II cash back?
係咪會自動入返落credit card?
你講日本P記自己搞果個campaign?
我見要剪label寄翻返去
想問一下om1個放大對焦點call出嚟?
一係 SET MF 自動 放大, 一係 SET 一個 FUNCTION KEY 手動開關
我上年特登買返部GX8黎用成日拎出街個感覺係好正
呢一年黎其實都上買返O記新出果D機 spec係勁好多
同埋P記而家成鳩日都淨係著重係拍片度 當D純影相用家無到
但次次夜深人靜果陣諗返就覺得其實影得m43都係對某D野有D執著先會用
如果唔係一早轉左FF啦
咁果D執著 就睇你覺得想唔想keep
我既執著係我想要部可以跟出跟入整跌整爛都唔會肉赤既機我都有用gr iii 係可以成日拎出街 但大部份時間都用得好小心唔想佢收皮
我上年入左部LX100ii, 返工出街都帶埋跟身
細細部有2470焦距+手動操控好爽, 但冷落左部PenF
未入LX100ii之前我係PenF配20.7同45.8跟身

依家其實主力機用緊Nikon Z FF, 但m43真係唔捨得滅門, 覺得同fd聚會用佢嚟記錄吓好適合, 亦試過貪輕拎m43定焦影人像, 對方都好滿意

P記嗰邊LX100ii都幾肯定唔會有續作, 如果OM出PenF ii 多返個pdaf就好 家陣夜晚用PenF對焦都幾唔可靠
我有LX100所以幾年前出LX100ii果陣無買
而家想買返但個價仲未係好值 有D後悔以前唔買
同埋m43最正係D鏡真係好平 我唔打雀唔影tele果D 但有次心思思想試下影D遠少少既野 買支35-100 f/2.8都唔會肉赤 就算唔係成日影都唔係D咩錢 唔會貴到令我諗不如放返出去
我唔係影相維生 我覺得呢種carefree感覺好重要
我勁鍾意部gr iii 但仲未做到呢種咁自由自在既感覺 成日都驚擺褲袋會整花 天氣差D拎出街又驚入水/入塵

如果有巴打想賣晒D m43 其實我有興趣成set收(當然要睇咩機咩鏡啦)
上面話GF1, 最後咪進化咗做GM1, 個size 細到插支20餅都太大, 要14餅 / 12-32餅kit 先靚.
GM1 太細部
GX85係最佳大細
如果有埋OLED screen 就perfect
m43 去旅行
一個中型sling bag 袋住兩機四鏡
cover 晒 ultra-wide 至 super-tele
好爽
GX85/GX9, Pen-F 有後繼機就最正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞