Olympus/Panasonic M43用家討論區(24)新鏡90mm微距

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
O記25mm F1.2
LEICA DG 25mm/F1.4 II
LUMIX G 25mm/F1.7
有冇用家分享下使用感
我初初用25 1.4 1代,諗住上25 1.2 有防水同快啲。

一換係快左,但我收果支25 1.2,我覺得影啲野唔sharp。有個人買左好多支,試完都有唔同效果。
好似話唔Sharp 先係Olympus 出依支鏡既標準🤷🏻‍♂️

最後我都係換番25 1.4 2代話有防水。速度唔覺快左,係靜啲。
呢3枝我都擁有過頭兩枝
OM擁有過兩枝(已賣)
DG25 v2 (已賣)

如果我自己評分一定係DG25係首選,輕便細少有些微老鏡味道,色澤同立體感都好過25pro,色散無計,因為佢係冇完全用低色散鏡片。

25pro,第一枝f1.2 ,堆料之作,同我開25.8升上去會覺得好似好好,但其實呢枝係最低分嘅1.2,先天鏡組設計太複雜19片,喺咁嘅設計之下大大影響咗T值,所以好多人覺得呢支鏡嘅質素對唔住pro,仲要當年第一支,好壞比率真係枝枝都有唔同性格,唯一一枝我覺得OM要撞手神嘅鏡就係呢支,我都係選擇放棄。
因為無鏡味又唔太sharp咁點解要花多啲錢買佢,面唔買DG25,除非你想要個手動嘅MF離合器。

等效50mm理應無弱旅,希望OM整返枝新版,再大光圈d….

我多修Sony 枝fe55 f1.8za/lumix 50 f1.8 都好過25pro,都唔好話咁殘忍用Leica M同佢比…

建議買20pro好過
M43 果堆 f1.8/1.7 定蕉係最方便
只係無zoom 玩 要換來換去

一係一支過 12-100/12-60
一講大鏡
啲人就會話 ”我不如帶支FF 70-200 去旅行“
原來支25 1.2 咁唔掂仲要五千幾
本身都有諗過買
25pro 好似係3枝定焦pro 入面最多2手貨果枝.
4千頭可能都有.
而20pro 日亞全新都係三千幾.
17.2pro係最少見有2手
17係少啲對手.

細25奶好多人都會入一枝

45 就一係入1.8果枝, 一係就支奶42.5
正常中焦大光圈需求量大d
其實P42.5 F1.7 ,先係最好選擇
輕細平,加有semi macro, sharp過Oly F1.8
我覺得m43就係玩輕細平
F1.2 𣎴了
DG25 G1最抵玩
想要支超wide (<10mm)
又想要支魚眼
係咪一支8魚就可以滿足哂兩個願望?
定係分返開兩支 e.g. 9mm 1.7
有冇咩手動鏡or 老鏡推介
laowa 7.5mm f2
做曬佢 因為細細粒
如果想要淺景深真係FF算
正常8魚 已經做晒你要求既野
老蛙之前我都有, 不過8魚有af 梗係af

係無得直上filter 同埋修正後邊位會崩崩地之外都幾好用

修正既魚最wide 係14mm 同p 記9mm 都有d 出入 不過9mm 可以直上filter
917剩係個(日本/Amazon)價已經無得輸
日常咁影下相,假奶15mm f1.7都夠用?貪佢夠細支
夠snap
到底邊度有display可以任玩om d 機好難搵
上show room?
邊到有
旺角新世紀 開返工時間
上完OM千祈唔好去埋Nikon/Canon,會失望到想立即轉會,show room 完全講唔上,懷念當年朗豪坊,不理係d職員同個場嘅氣氛。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞