Olympus/Panasonic M43用家討論區(24)新鏡90mm微距

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
最平見過$7800
但頂唔順Micro usb, 舊menu
所以直接買OM-1
香港現價OM-1 好抵
om1抵玩過呢部好多
不過我追求輕便無計
micro usb同舊menu對我影響好細
所以都ok
OM5嗰種輕真係無咩取代品,配1245/20pro真係輕鬆,m43唔打雀用家就係要呢d。
OM-1 有個必買理由
就係最後一部旗艦機用Olympus 名

離唔開m43
om-1 唔係改咗名喇咩
真,識大把多修用家都係去旅行帶m43,我自己都係,用FF就最多一機兩定焦算
只係em5 iiis
去旅行一部OM-1 一部Pen-F 真係好正
真係希望Pen-F 可以出一部後繼機
或者E-P8加個EVF都得架
Pen f 最頭痛係無WS,直出d色我最鐘意,落雪落雨真係唔敢攞出嚟用,同埋原裝電已經停產…就算買到都唔知嗰粒電,其實仲Work唔work,手上嗰d我影100張就收工。
om-1係重啲
OM-1 加E-P7
有冇得做?
E-P7 冇EVF
我自己覺得有EVF同冇係差好遠

同埋我係因為要影演唱會呢d好要求高速連拍同AF 既先要OM-1, 再搭部細機出街用

唔太需要太高規格就咁影相其實一部OM-5都可以
你影concert用咩鏡多?
香港OM-1仲有現貨嗎?
期待11/11 OMday仲有OM-1賣

雖然唔捨得trade走部元祖EM-1
上月去日本影F1入手左最後一枝35-100/2.8
同問
影concert用OM-1會否好多noise
自己都係上月先入手35-100/2.8影concert應該都唔夠
同埋用緊EM-1 mark1完全唔夠膽用黎影concert咁暗環境既野
當然依家心思思想upgrade OM-1
換轉嚟諗
啲人RX10 1吋sensor 24-600/2.4-4都夠做,M43實冇問題
同埋演唱會啲光光到其實唔使推高太多noise
我手頭上得支75-300
焦距多數用到150-200左右
所以光圈大概收到F5.6 咁上下
ISO上到3200 呢個唯有靠後製降噪
本身個場都算光

一路等緊OM出果支50-200 2.8
noise就睇你要求
我自己就接受到
可能無玩過ff

btw concert 100 應該唔夠遠
除非坐到好近
之前用12-100 影唔到半身
用40-150,有時都要用到增距
又真係電腦睇眼唔中焦

純9估
會否增距鏡減左光入而影響左機既計算對焦?
未用過增距鏡
100影concert一定唔夠
所以都諗緊入邊枝影concert
40-150都應該唔太夠
見樓上有人用75-300

睇埋OM Day有冇得好似上年咁舊OM換OM-1
有既話有得de noise就更加正
用OM-1打雀嘅話 應該買100-400定300 Pro好
見價錢差差唔多一倍
睇預算,兩支都用過。100-400 平,zoom方便,但光圈細(影雀快門多需要高,iso又高了)。384光圈恒定有F4好用。而家兩支都冇用一步到位去了白皇。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞