Olympus/Panasonic M43用家討論區(24)新鏡90mm微距

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
40-150/f4 4千幾蚊係幾時嘅事😭
om day
唔係賣3000或者3500咩?
係咩 我都唔記得左 總之就抵玩
好似買一支鏡加3600有
用1442嗰類舊kit trade in $3000
淨買$3500
超抵
不過枝野個轉焦環阻尼好細 同自己舊果枝12 40 f2.8比較真係兩個世界 唔知邊個先係正常
小弟新入坑 用緊老豆留落嚟嘅 em5 II
唔知有咩鏡頭喺推薦影風景?
我由 E-M10 第一代升級做 OM-1,升級好有感
失去咗嘅嘢主要係重咗一大截,因為機身都 600 g 加埋鏡都 1 kg。同埋因為機同鏡都換大件咗好多嘢要買過晒 (例如相機袋/內膽/filter之類)。仲有一個應該無乜人會留意嘅就係個touch mon無得睇相時multi touch zoom in/out

好處就好明顯,因為 E-M10 本身都舊同埋係入門機,同新機比一定多咗好多 feature。

五軸防震係好勁,有時 auto iso 影到都試吓手動 set 低啲再影多次睇吓得唔得。不過影近嘢係唔多得,都係要推高 ISO/較大光圈先得(呢個說明書有寫),同埋有時唔係吓吓得,放大睇中心位係清但邊角位唔夠實,但應該唔係支鏡解像力問題而係手震。所以影完最好放大睇返係咪真係清。

高 ISO 其實係得 JPG 勁,RAW 其實只係好少少,都係要返屋企靠AI去noise。HHHR唔知係咪我影果陣有手震定係真係支鏡唔夠解像度 100%睇我覺得唔夠sharp咁,同埋有師兄話推高ISO HHHR 影係好過單張高 ISO影呢個我唔係好感受到,唔知係咪要用12-100mm 呢啲聯合防震先做到(我無一枝鏡係有IS)

換機+鏡都係因為準備去旅行而做,一路響度等跌價但差唔多要去之前跌咗價但唔送電,最後旅行第一日嘅行程就要去買返粒電
亦都好彩去之前有換做防水滴機+鏡(果日有 trade-in 到40-150mm f/4),旅行開頭幾日差唔多日日都落雨,最嚴重果日我係著雨褸行+影相,係之後果幾日先好天。腳架都無帶,因為本身啲腳架都重同大支,改為按當日行程拎大力夾同座枱腳架仔就算。響長崎稻佐山有個台灣呀姐問我個大力夾響邊度買同埋幾錢,仲話因為嫌重先唔拎相機用電話影算(佢應該係用單反),如果有我呢個夾就好啦。我答返佢話我都係推高ISO就算,佢就話推高ISO會令畫質變差所以唔太想咁做,同埋佢都好好奇我用緊乜機。(其實城市夜景唔拎腳架最多拎大力夾曝1-2秒應該都夠做,唔夠就推高ISO再AI 去noise)

不過果日影啲相有啲都係震,尤其是Live Comp,可能係我 set 防震delay 唔夠耐定係真係有小小風定有人震到個欄

Any肥,可以嘅話應該預早小小時間買機,有多啲時間熟習部機,有啲相係用果啲feature時無特別留意某啲細節搞到影出嚟效果差咗。例如liveND無留意到佢光圈set到勁細搞到唔夠sharp之類。同埋唔好AF框住LED燈珠,佢會對錯焦

75-300II 呢支真係方便到一個點~
唔知點解OM1 唔整銀黑色
型勁多....
果陣em1 ii 出銀黑色貴3k我都照衝
美馬 m.zuiko 20/1.4 減價去到$4000,當係水貨抵唔抵?
日馬仲方便喎
係喎仲平多幾十...
想問有冇人試過要清潔cmos?
琴日唔小心手指掂到個cmos而留底左個指紋
係咪上維修部搞好d?
有用過嘅朋友話om1係低光嘅對焦表現好差
上網見有人話仲差過em1iii
想知係真係om1死症定setting 問題
用sensor筆輕輕試吓先
用咩鏡先?用pro鏡唔會對得差過em1iii
冇問咩鏡
但非pro鏡差好遠?
唔係對焦慢 係focus hunting 甚至lock 唔到
應該唔關鏡頭摩打事
好 唔該晒
有人要先算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞