Olympus/Panasonic M43用家討論區(24)新鏡90mm微距

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
唔知有無WhatsApp/ Tg谷係傾M43?啱啱新手入嚟好多嘢想請教
有無試玩夜景手持長曝
未,可能聽晚先
GX85用家在此
m43中我都有部gx9做副機(主力用om-1),剛剛又入多部em1x
而家呢口價係咪em5 mkiii好過gx9/g95?
好似起碼有pdaf
想像到標準答案應該係叫你加少少上om5
認真答案要留番俾其他識嘢嘅師兄

你係用邊隻牌子鏡多?
我諗住出多部大機
因為全部P鏡所以諗住入返P機
而家睇中左GH5II
有冇人知依家邊度仲有EM53賣
om1 個mon d色好似無evf咁鮮色?

又敗家了
影得幾有feel
去旅行用左幾日
覺得藍天d色 好似無em2 咁sharp咁
真係要極順光先夠藍
想問吓個Pan記個DFD 咁多人屌,
係咪只係拍片唔得,
但影相係咪都冇乜問題?
我主力用M43來影生態,(平時慢影用手動M機影 )
機身現有 OM-1,E-M1X 同pana GX9
鏡頭有:
lumix 8-18, lumix leica 200mm 2.8, 1.4X
Olympus 12-40 2.8, 150-400 Pro F4.5 (1.2x) +2X.
基本上cover晒大部份range.
剛剛返咗嚟收咗套差唔多全新仲有保養e-m1x
小弟用緊em5 mark ii
因為喺屋企人留落嚟嘅機,所以用住先
知道畫質一定追唔到FF Aspc,但最近發現明顯差好遠,想問喺M43問題定喺機舊sensor 問題
像素分別都大啦
我當A7iii都差8MP
分別只係冇咁多打手姐 每部機都各有好壞 邊有完美既機呢.
你未識用photoshop姐 識得用 已經係兩件事。

攝影既問題多數係自己問題…多於相機問題。

機身既所謂「畫質」,帶俾你既野係唔值幾萬蚊。
邊方面先
DR就一定輸好多所以影相時測光要精準唔好預之後Photoshop 會執得返
sensor 細所以景深會深啲睇落會無135FF咁立體感
但Olympus 既顏色演繹會補償返上面啲缺點
用電腦放大一定比ff 差好遠,有需要放大相或追求像素就唔好揀m43
有種成日對唔到焦嘅感覺 (已經人臉對左)影出嚟放大小小就好鞋咁
之前個sales話em5 ii 個sensor已經係2011年嘅科技,諗緊關唔關事,定關我枝17mm 1.8事
可能支鏡唔夠Sharp

搵支20 25 45 75 應該都可能中焦夠光就sharp 到𠝹手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞